Kínálatunk
Támogatás

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából
Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv
megjelentetése szakmai program megvalósítását
2023. évben a
támogatta.

Támogatás

A Tinta Könyvkiadó működését  2022. évben
a Magyar Kultúráért Alapítvány
támogatta

Támogatás

A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását
2021. évben atámogatta.

Havi sikerlista
Hírlevél
Fizetési megoldás
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Szállítási költség

Magyarország területére: 1200 Ft.

15.000 Ft feletti rendelés

esetén ingyenes.

Szűrés
Megjelenés dátuma
Termék részletek


Válogatott köz-mondások

-20%
Válogatott köz-mondások
 • Válogatott köz-mondások
 • Válogatott köz-mondások
 • Válogatott köz-mondások
 • Válogatott köz-mondások
 • Válogatott köz-mondások
 • Válogatott köz-mondások
 • Válogatott köz-mondások
 • Válogatott köz-mondások
 • Válogatott köz-mondások
3 990 Ft 
3 192 Ft
A vásárlás után járó pontok: 32 Ft
Megjelenés dátuma 
:
2 024

 

Ide kattintva elolvashatja egy részletet a könyv előszavából

 

Ide kattintva elolvashat egy részletet a könyvből

 

Noha az utóbbi időben számos, ma már nehezen hozzáférhető nyomtatott szólás- és közmondásgyűjtemény újra napvilágot látott, vannak olyan régi kéziratos gyűjtemények is, amelyekhez mind a mai napig csupán valamelyik könyvtárunkban lehet hozzáférni. Ebből az adósságból igyekszik törleszteni ez a kötet azzal, hogy a 19. század elején élt magyar polihisztornak, Kresznerics Ferencnek az MTA kézirattárában található szólás- és közmondásgyűjteményét (Válogatott Köz-mondások) nyomtatásban is hozzáférhetővé teszi. Ebben 3351 állandósult szókapcsolatot találunk, köztük ma használatosakat is, de jóval nagyobb számban olyanokat, amelyek időközben feledésbe merültek.
Köz-mondáson Kresznerics a köz, azaz a nyelvhasználó közösség által használt állandósult kifejezéseket értette. A gyűjteményben ezért szerepelnek ma is közmondásnak nevezett mondat formájú bölcsességek (Aʼ törpe tsak törpe, ha aʼ hegy tetején áll is; Pilisben nem látni szarkát), de szólások (Tsak azon bakot nyúzza; egy követ fujnak), szóláshasonlatok (Olly kevély, mintha Diófáig az övé volna; fél, mint az ördög aʼ tömjénytűl), parasztregulák (Aʼ ki sok zabálló Tsötörtököt tart, hosszú böjtre szorúl) vagy falucsúfolók is (Undi kuszi kalodába, szari kutya pénz).
Kötetünkben az olvasó a kézirat betűhív kiadását találja meg. Mivel nem annyira régi szövegről van szó, ez talán a laikus olvasóközönséget sem zavarja túlzottan, ugyanakkor a kiadás a nyelvész szakközönség számára sem veszít filológiai értékéből. A kötetet nemcsak nyelvészek forgathatják haszonnal, hanem mindenki, akit érdekelnek a régi korok szokásait és életbölcsességeit őrző szólások és közmondások. Általuk közelebb kerülünk őseink nyelvéhez és gondolkodásmódjához is, egyben kulturális örökségünket is ápoljuk.
A kéziratos gyűjteményt Forgács Tamás, az SZTE Magyar Nyelvészeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA doktora rendezte sajtó alá, s látta el bevezető tanulmánnyal és több mint ezer magyarázó lábjegyzettel. Kutatásainak középpontjában már jó ideje a frazeológia kérdései állnak. 2003-ban jelent meg a Tinta Könyvkiadónál a nagy sikerű Magyar szólások és közmondások szótára című műve, 2007-ben a Bevezetés a frazeológiába című kötete, 2021-ben pedig a történeti szólás- és közmondáskutatás kézikönyveként szolgáló Történeti frazeológia című terjedelmes monográfiája.

 

 • Alcím
  Betűhű szövegkiadás
  Szerző
  Kresznerics Ferenc
  Szerkesztő
  Forgács Tamás
  Sorozatszám
  232
  Oldalszám
  200
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  ISBN
  9789634094104
  Tömeg
  330 g/db