Hírlevél
Szállítási költség

Magyarország területére:

10.000 Ft feletti rendelés

esetén ingyenes.

Futárszolgálattal:

9.990 Ft-ig 1000 Ft.

Csomagpontra:

9.990 Ft-ig 800 Ft.

Fizetési megoldás
Termékajánló
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Termék részletek


Utazás a magyar nyelv körül

-20%
Utazás a magyar nyelv körül
2 990 Ft
Akció: 2 392 Ft
A vásárlás után járó pontok: 24 Ft
Megjelenés dátuma 
:
2 010

 

 • Alcím
  Írások Kontra Miklós tiszteletére
  Szerkesztő
  Csernicskó István, Fedinec Csilla, Tarnóczy Mariann, Vančoné Kremmer Ildikó
  Sorozatszám
  113
  Oldalszám
  288
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  ISBN
  9789639902640
  Tömeg
  462 g/db
 • A tanuláshoz nem kell mindig tanár, elég a könyv, az írás, bensőséges társ, ha olyasvalakitől származik, akinek dolgai érdekelnek. Kontra Miklós a szegedi egyetem folyosóján egy futó beszélgetésben is annyi mindent el tudott mondani az amerikai magyarok különböző nemzedékeinek a nyelvéről, hogy azon csak csodálkoztam. Ez volt az egyik tanítása.

   

  Foglalkoztam én sokat a szomszédos országok magyarságának irodalmával, kultúrájával (ezt tanítottam is), de nyelvéről csak a közhelyeket ismertem. Kontra írásaiból tudtam meg, hogy ez a nyelv nem romlott, nem az idegen szavaktól "fertőzött", de nem is ősi, mint lelkes divatozók szokták mondogatni, hanem egy nemzetiség sajátos nyelve, amelyen beszél, megérteti magát és éppúgy magyar, mint a szögedieké. Ez volt a második, amit tőle tanultam. Én nagyon hagyományos magyar nyelvészetet tanultam jó tanároktól, híres tudósoktól (Mészöly, Klemm, Nyíri), de csak akkor vettem észre, hogy a nyelv a nyelvészeti szabályoktól elmozdul, nincsenek örök érvényű szabályok, amikor olvastam Kontra vitacikkeit a nyelvhelyességi vitákban. Nem a meghökkentés lepett meg, hogy a régen tanultakat megkérdőjelezte, hanem az a szabadságigény, amivel a nyelvi jelenségek megítélését szorgalmazta. Nem anarchia, de az élő nyelv állandó változását igénylő szándék, ezt tanultam tőle harmadikként.

   

  Beszélgetéseinkben szó került néha Kontra Györgyre, az édesapjára is. Egy nagyon mély kulturális örökség visszhangját éreztem ilyenkor, az "alexandriánusok"műveltségének hatását Kontra Miklóson is.

   

  Ilia Mihály

 • Utazás a magyar nyelv körül
  Modern Nyelvoktatás (115–117. oldal), 2011-08-01, Huszár Ágnes

  Utazás a magyar nyelv körül
  Nyelvtudományi Közlemények (107. kötet, 393–399. oldal), 2010-12-01, Szabó Tamás Péter

Webáruház készítés