Kínálatunk
Támogatás

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából
Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv
megjelentetése szakmai program megvalósítását
2023. évben a
támogatta.

Támogatás

A Tinta Könyvkiadó működését  2022. évben
a Magyar Kultúráért Alapítvány
támogatta

Támogatás

A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását
2021. évben atámogatta.

Havi sikerlista
Hírlevél
Fizetési megoldás
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Szállítási költség

Magyarország területére: 1200 Ft.

15.000 Ft feletti rendelés

esetén ingyenes.

Szűrés
Megjelenés dátuma
Termék részletek


Mondattani tanulmányok

-20%
Mondattani tanulmányok
2 990 Ft 
2 392 Ft
A vásárlás után járó pontok: 24 Ft
Megjelenés dátuma 
:
2 016

 

 • Szerző
  Brassai Sámuel
  Sorozatszám
  195
  Oldalszám
  246
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  ISBN
  9789634090793
  Tömeg
  410 g/db
 • Brassai Sámuel (1797?–1897), "az utolsó erdélyi polihisztor” foglalkozott földrajzzal, történelemmel, statisztikával, közgazdaságtannal és a zene elméleti kérdéseivel is, mindemellett a magyar nyelvtudomány nagy klasszikusa. Az MTA 1837-ben levelező, 1865-ben rendes tagjává választotta. A nyelvről, ezen belül is a magyar mondatról szóló tanulmányai ma sem kerülhetők meg, hiszen a magyar nyelv jellegzetességeiről, a magyar mondat szerkezetéről tett megfigyeléseinek majd mindegyike ma is érvényes. Elekfi László összesítése szerint Brassai Sámuel tudományos értékűnek minősíthető nyelvészeti tárgyú írásainak mennyisége meghaladja az ezer oldalt.

   

  Mondattani munkáiból A magyar mondat címmel adott ki több mint 500 oldalas válogatást a TINTA Könyvkiadó 2011-ben. E korábbi kötet hat nagy, komoly elméleti megállapításokat tévő tanulmányt tartalmaz.

   

  Jelen kötet – a Mondattani tanulmányok – további tizennyolc nyelvtudományi írást közöl Brassai Sámuel gazdag nyelvészeti életművéből. E kisebb írások közül jó néhány a korábbi kötet nagy tanulmányainak megállapításait finomítja, számos tanulmányban reflektál kortársai kritikáiramindegyik írásnak alapgondolata, hogy a nyelv központi egysége a mondat, a nyelvészet központi kutatási területe a szintaxis, a mondattan.

   

  A most közreadott tanulmányok témája többek között: a magyar esetrendszer, a magyar birtokos szerkezetet, a magyar szórend, a magyar határozók szórendje, az alany, a szóösszetétel, a jelzős szerkezet, a magyar hangsúly, a szó- és beszédhiba, illetve a magyar nyelv rokonsága.

   

  Brassai Sámuel gazdag nyelvészeti munkásságából további köteteket érdemelnének még nyelvhelyességi, nyelvoktatási és stilisztikai tárgyú írásai, valamint a szövegelemzés, szövegértelmezés és fordítás kérdéseivel foglalkozó munkái.

   

  A Mondattani tanulmányok kötethez Kiefer Ferenc írt bevezetőt. Brassai Sámuel mondattani dolgozatainak jelen kötetben közreadott második tanulmánygyűjteményét ajánljuk mindazoknak, akik a nyelvtudomány-történet mellett érdeklődnek a modern nyelvészeti gondolatokat gyakran elsőként megfogalmazó Brassai-írások iránt.