Kínálatunk
Támogatás

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából
Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv
megjelentetése szakmai program megvalósítását
2023. évben a
támogatta.

Támogatás

A Tinta Könyvkiadó működését  2022. évben
a Magyar Kultúráért Alapítvány
támogatta

Támogatás

A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását
2021. évben atámogatta.

Havi sikerlista
Hírlevél
Fizetési megoldás
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Szállítási költség

Magyarország területére: 1200 Ft.

15.000 Ft feletti rendelés

esetén ingyenes.

Szűrés
Megjelenés dátuma
Termék részletek


Magyar erődépítészet

Magyar erődépítészet
1 680 Ft
A vásárlás után járó pontok: 17 Ft
Megjelenés dátuma 
:
2 003
Nincs raktáron
Értesítést kérek, ha újra lesz raktáron

 

 • Alcím
  Régi erődítések rekonstrukciója a térinformatika módszereivel
  Szerkesztő
  Winkler Gusztáv
  Sorozatszám
  4
  Oldalszám
  90
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  n.a.
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  ISBN
  9639372749
  Tömeg
  200 g/db
 • A tanulmányok összefogják a magyar erődépítés korszakait, a középkortól a második világháborúig. A szerzők a hadmérnöki kutatásokat összekötik a terepi adatgyűjtéssel, térképészeti feladatokkal, illetve az így gyűjtött információk további feldolgozását gyakorlatilag térinformatikai környezetben kívánják megoldani.

   

  Szabó József János „Az Árpád-vonal rekonstrukciója” című tanulmányában a II. világháborús magyar erődítés-láncolat felépítésével és a harci cselekmények lefolyásával kapcsolatos adatgyűjtés nehézségeit emeli ki, mivel az erődvonal építési dokumentációja megsemmisült. Ehhez kapcsolódóan az egész Székelyföld védelmi kérdéseit is érinti.

   

  Winkler Gusztáv „Erődítések felderítése és rekonstrukciója térinformatikai eszközökkel” című cikkében a tárgyalt korszak magyar várainak fejlődésével, az erődelemek datálási problémáival foglalkozik. Ismerteti az erődök vizsgálatára vonatkozó konkrét eljárásokat, lehetőségeket, valamint rámutat a térinformatika alkalmazhatóságára, mint konkrét feladatmegoldó eszközre.

   

  Fábián Zsolt „Kalotaszegi várak bejárása” című dolgozatában egy eddig nem kutatott térség középkori várainak terepbejárással és kiegészítő mérésekkel történt vizsgálatát mutatja be. Foglalkozik a várak építéstörténetével, külön kitér a felderítés általános nehézségeire, a várak elhanyagolt állapotára.

   

  Juhász Attila „II. világháborús erődítések vizsgálata térinformatika segítségével” című tanulmánya az erődítéseket és eseményeket a korabeli környezetben ábrázolja, ami eleve komoly segítséget nyújthat a kutatásokhoz. A különféle leíró és képi dokumentációkat egységes rendszerben kezelve az ismeretterjesztést és az egységes archiválást is lehetővé teszi.

   

  Csikány Tamás „A komáromi erődrendszer elemei a Duna jobb partján”, című dolgozatában a hadtörténész szemszögéből vizsgálja a komáromi erődítések építési történetét. Elemzi a meghatározó korszakok erődítési állapotát, az elérendő katonai célokat és lehetőségeket. Kitér a ma is szemlélhető erődelemek eredeti összefüggéseire, az egész erődrendszer működésére.