Kínálatunk
Támogatás

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából
Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv
megjelentetése szakmai program megvalósítását
2023. évben a
támogatta.

Támogatás

A Tinta Könyvkiadó működését  2022. évben
a Magyar Kultúráért Alapítvány
támogatta

Támogatás

A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását
2021. évben atámogatta.

Havi sikerlista
Hírlevél
Fizetési megoldás
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Szállítási költség

Magyarország területére: 1200 Ft.

15.000 Ft feletti rendelés

esetén ingyenes.

Szűrés
Megjelenés dátuma
Termék részletek


Magyar asszociációs normák enciklopédiája I.

-20%
Magyar asszociációs normák enciklopédiája I.
2 990 Ft 
2 392 Ft
A vásárlás után járó pontok: 24 Ft
Megjelenés dátuma 
:
2 008

 

 • Szerző
  Lengyel Zsolt
  Sorozatszám
  87
  Oldalszám
  526
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  ISBN
  9789639902114
  Tömeg
  757 g/db
 • Az emberi agy anatómiai, fiziológiai szempontból egységes, ami nyelvi univerzálékban, a nyelvek strukturális azonosságában manifesztálódik, de nyelvtipológiai szempontok differenciálják ezt az egységességet. A mentális lexikon is egyszerre rendelkezik univerzális és nyelvtipológiai sajátosságokkal. Könyvünk egyszerre kívánja előmozdítani e két szempont jobb megismerését.

   

  Munkánk alapkutatás: további kutatási lehetőségeket biztosítva az elméleti nyelvészet, az általános és fejlődési pszicholingvisztika, a szociolingvisztika, a nyelvtörténet, a pedagógiai lingvisztika, az afáziológia és az igazságügyi nyelvészet számára.

   

  Az egyválaszos szóasszociációs technika a mentális lexikon (agyi szótár) kutatásának régóta használt eszköze, ám az utóbbi évtizedekben radikális változásokon ment keresztül, mert a mentális lexikon koncipiálásában egyre meghatározóbb a többdimenzionális hálószemlélet és a kisvilágok elmélete.

   

  A kötet 10-14 évesek anyagát mutatja be212665 szópéldányt és 10086 szótípust tartalmaz.

   

  Megkereshető a BAJ (ezen kívül további 200) szó főnévi, igei, melléknévi környezete (agyi kollokációja):

   

  A baj főnévi környezete (csökkenő sorrendben, de a mennyiségi viszonyokat mellőzve): gondveszélybetegségbalesetfájdalomproblémahibasegítségbalhébánatmegoldásvészörömrosszaságszerencsefélelemháborúvérgázhalálzajsebszerencsétlenségszomorúságverekedésveszedelembüntetésijedtségiskolaokrendőrségvészhelyzetzűrborzalombunyóbűnbűzdinnyeérzésfajfűharchézagkiabáláskórházkrémkudarclopásokozatpánikrablássérüléssorsablakanyaárnyékbabbajlódásbakancsbalszerencsebékebibibíróságbivalybokszboldogságbosszúbotránybörtönbúbukásbűnözőcímercsaládcselekedetcsínytevésdaldolgozatdologeleséselmeemberesésesetészfegyverfejfőzésfutásGergőgyűrűharaghíridegességizgalomjegyjósjóságkakaskáoszkárkarambolkarókatasztrófakatonakéztöréskirálykomolyságkönnykövetkezménymentőnyugodalomnyűgokozásorvospárbajpénzpénzhiánypofonrablóreményrémületrendőrrésriadalomriadórobajrosszalkodásrosszallássikersírássuliszájszerelemszívástelefonTibitöréstudattűszúrásünnepütésveszekedésvészjóslatvitavívásWCZsolti.