Kínálatunk
Támogatás

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából
Az ember tragédiájának az enciklopédiája című könyv
megjelentetése szakmai program megvalósítását
2023. évben a
támogatta.

Támogatás

A Tinta Könyvkiadó működését  2022. évben
a Magyar Kultúráért Alapítvány
támogatta

Támogatás

A magyar nyelv szerkezetének és szókincsének újszerű bemutatása szakmai program megvalósítását
2021. évben atámogatta.

Havi sikerlista
Hírlevél
Fizetési megoldás
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Szállítási költség

Magyarország területére: 1200 Ft.

15.000 Ft feletti rendelés

esetén ingyenes.

Szűrés
Megjelenés dátuma
Termék részletek


A gondolattól a szóig

-20%
A gondolattól a szóig
2 400 Ft 
1 920 Ft
A vásárlás után járó pontok: 19 Ft
Megjelenés dátuma 
:
2 005

 

 • Alcím
  A beszéd folyamata a nyelvbotlások tükrében
  Szerző
  Huszár Ágnes
  Sorozatszám
  40
  Oldalszám
  156
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  ISBN
  9637094199
  Tömeg
  270 g/db
 • Az alkalmazott nyelvészet résztudománya a pszicholingvisztika, ennek egyik legizgalmasabb feladata a beszédprodukció kutatása. A gondolat beszéddé formálódása olyan gyorsan zajlik, hogy az egyes történések sem a beszélők, sem a külső megfigyelők számára nem követhetők. A kísérletek is csak a folyamat egyes szakaszait képesek mesterségesen előidézni. A szerző által alkalmazott módszer – a hibaelemzés – segítségével betekinthetünk ennek a gyors és bonyolult folyamat szakaszaiba. A mindennapi beszéd hibáit, a nyelvbotlásokat elemezve megismerhetők a gondolattól a szóig vezető lépések, jellegzetességeik és sorrendjük. A beszédszándék megszületését a mentális lexikonban való keresés, majd a sorba rendezés követi. Közben persze néha hibázunk. Az eltitkolni akart gondolat kap kínos nyilvánosságot a freudi elszólásban, a félműveltség a malapropizmusban. A megszólalást közvetlenül megelőző szakaszban a mentális lexikonból előhívott szavak kerülhetnek a tervezettnél előbb, vagy később sorra, cserélhetnek helyet egymással. Az egyes szakaszok hibás működésének termékei a jellegzetes nyelvbotlások. A könyv adatgyűjteményét tanulmányozva az olvasó maga is rekonstruálhatja ezeknek az "üzemzavaroknak"a létrejöttét. Így tud meg egyre többet a beszélésnek, ennek a nagyon emberi tevékenységnek a folyamatáról.

   

  A könyv az első magyar nyelvű monográfia a beszédprodukció témaköréből. Az olvasó tájékozódhat belőle a kérdéskör tudománytörténeti hátteréről és beszéddel foglalkozó tudományok legújabb eredményeiről. A szerző saját kutatásai alapján a magyar nyelvű beszédfolyamat sajátosságairól is megfogalmaz következtetéseket.

   

  Huszár Ágnes szerző a tudományos kutatómunka mellett évek óta pszicholingvisztikai és szociolingvisztikai kurzusokat vezet a Veszprémi Egyetem Tanárképző Karán és a Pécsi Tudomány Egyetem Nyelvtudományi Nyelvészeti Doktori Iskoláján.

   

  A könyvet ajánljuk mindazoknak, akik érdeklődnek a nyelvészet, a pszichológia és a neurológia határterületén született, a beszédprodukcióval kapcsolatos új tudományos eredmények iránt.

 • Nyelvbotlások
  Iskolakultúra (126-132. oldal), 2006-01-01, Batár Levente

  Nyelvbotlás vagy elszólás?
  Nők Lapja (50-51. oldal), 2005-11-09, Hulej Emese

  A gondolattól a szóig
  Magyar Nyelvőr, 2005-01-01, Batár Levente