Új jelszó kérése
Kínálatunk
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Fizetési megoldás
Termék részletek


Virágnévszótár

-20%
Raktárkészlet: VAN
Virágnévszótár
Fő kategória >Sorozatok >Az ékesszólás kiskönyvtára
1 990 Ft
Akció: 1 592 Ft1592
Megjelenés dátuma 
:
2016

 

 • Alcím
  340 virágnév eredete és a növények leírása
  Szerző
  Rácz János
  Sorozatszám
  41
  Oldalszám
  268
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  A/5
  Raktárkészlet
  VAN
  ISBN
  9789634090694
  Tömeg
  250 g/db
 • A Virágnévszótár minden korábbi munkánál részletesebben tárgyalja 340, hazánkban fellelhető mezei és kerti virág, illetve virágzó dísznövény nevének eredetét.

   

  A szótárból megtudjuk, hogy a kökörcsin virágnév az ótörök eredetű kök ’kék’ szóból származik.

   

  A következő virágokat mind egy-egy híres személyről nevezték el: begónia, frézia, fukszia, gerbera, hortenzia. A virág élőhelyére utal a búzavirág, a kövirózsa és a tarlóvirág neve, a növény virágzásának időpontja volt a névadás alapja a következőknél: estike, hajnalka, hóvirág, karácsonyikaktusz, mikulásvirág, őszirózsa, pünkösdirózsa, téltemető. A virág alakja ihlette a következő virágneveket: csengettyűfűvirág, flamingóvirág, oroszlánszáj, sarkantyúfű, trombitafolyondár.

   

  A szerző a magyar nyelvtörténet, szótárirodalom és botanikai irodalom alapján, adatokkal alátámasztva közli az ismereteket. A könyvből többek között azt is megtudjuk, hogy a cickafark, a gólyahír és a nőszirom nyelvújítási szóalkotás.

   

  A Virágnévszótár közli azt is, hogy egy-egy, ma széles körben használt virágnévnek milyen tájnyelvi megfelelői voltak használatosak: a golgotavirág népies neve kínfű, passióvirága napraforgó tájnyelvi megfelelője napvirág, tányérrózsa, tányérvirág.

   

  A virágok nevének eredetét bemutató rész után a virág pontos és szakszerű leírása következik, majd gyakorlati útmutatót olvashatunk a virág neveléséről. A szótár 236 illusztrációt tartalmaz.

   

  RÁCZ JÁNOS következő sikerkönyveit jelentette meg korábban a TINTA Könyvkiadó: Növénynevek enciklopédiája (2010), Állatnevek enciklopédiája (2012), Gyógyhatású növények (2014).

Webáruház készítés