Új jelszó kérése
Kínálatunk
ÚJDONSÁGOK
Hírlevél
Termékajánló
Fizetési megoldás
Látogató számláló
0
0
4
3
2
1
9
Naptár
2018. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
Termék részletek


Változó szókincsünk

-20%
Raktárkészlet: VAN
Változó szókincsünk
2 100 Ft
Akció: 1 680 Ft1680
Megjelenés dátuma 
:
2011

 

 • Alcím
  A neologizmusok több szempontú vizsgálata
  Szerző
  Minya Károly
  Sorozatszám
  118
  Oldalszám
  156
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Raktárkészlet
  VAN
  ISBN
  9789639902961
  Tömeg
  200 g/db
 • Minya Károly a mai magyar nyelvújítás, neologizmusok elkötelezett dokumentálója és kutatója. A témában két könyve jelent meg eddig a Tinta Könyvkiadónál (a Mai magyar nyelvújítás 2003-ban, az Új szavak I. 2007-ben).

   

  Ez a kötet elméletileg jelent újat: a stilisztikában, szókészlettanban régóta tárgyalt neologizmusok új megközelítését adja. Ilyen új szempontú osztályozás a szándékoltság, a gyakoriság, a kommunikációs forma, a fogalmi tartalom (tematika), a kialakulás, a szófaj, valamint – nyilvánvalóan a másodlagos írás­beliség hatására – a helyesírás szerinti csoportosítás. Azonosulva a funkcionális-kognitív stilisztika elképzeléseivel, a neologizmust mint viszonyfogalmat tekinti (viszonykategóriák felállításával). Mivel – értelemszerűen – a neologizmus csak egy adott szinkrón pillanatban tekinthető neologizmusnak, a megközelítés helyes.

   

  Minya Károlynak ebben a rendszerében nagyon sokféle, egyébként vagy eddig besorolatlan, vagy figyelmen kívül hagyott jelenség is helyet kap (ilyen pl. az elírás, elszólás vagy tréfás összetettszó-alkotás). Ebből látszik, hogy a neologizmus jelensége szinte minden kommunikációs aktussal (beszédaktussal) kapcsolatba hozható.

   

  A neologizmusok körének kitágítása különösen érdekes a nyelvtan lehetőségeinek kitágításával: újfajta szóalkotásokkal, szóelvonásokkal, analógiás szóképzéssel (alszás) stb. Ez a jelenség különösen gyakorivá vált az elmúlt időszakban – az internetes világban.

   

  Minya Károly igen helyesen tisztázza a divatszó és neologizmus kapcsolatát is: értelemszerűen e két jelenség között is van kapcsolat, átjárás.

   

  Különösen érdekes, nem nyelvészek számára is, a könyvhöz kapcsolódó nyelvi adattár. Ebben akár azok is elkalandozhatnak, akiket a nyelvészeti elemzés nem érdekel. A neologizmusok világa azért érdekes, mert a mai kor tükrét mutatják, és fölhívják a figyelmünket arra, hogy a nyelv mennyire gyorsan változik. Ilyen szempontból nem elhanyagolható a neologizmusok kutatásának, tanításának ügye, mert messzemenően szolgálja a nyelvi tudatosítást.

   

  Balázs Géza


   

  Minya Károlytól a TINTA Könyvkiadónál megjelent további kötetek: Rendszerváltás – normaváltás és Új szavak II.

Webáruház készítés