Új jelszó kérése
Kínálatunk
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Fizetési megoldás
Termék részletek


Vallomások

-20%
Raktárkészlet: VAN
Vallomások
Fő kategória >Sorozatok >Az ékesszólás kiskönyvtára
1 490 Ft
Akció: 1 192 Ft1192
Megjelenés dátuma 
:
2009

 

 • Alcím
  Harminchárom jeles magyar kortársunk gondolatai anyanyelvünkről
  Szerkesztő
  Grétsy László
  Sorozatszám
  11
  Oldalszám
  128
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  A/5
  Raktárkészlet
  VAN
  ISBN
  9789639902343
  Tömeg
  164 g/db
 • A 2009-es év emlékezetes, legalábbis számontartásra érdemes esztendő minden magyar ember számára. Nemcsak Kazinczy-emlékév a magyar nyelvújítás vezéralakja születésének 250. évfordulójára emlékezve, hanem A magyar nyelv éve is.

   

  Ez alkalomból az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Honismereti Szövetség két kérdéssel fordult a világ magyarságának számos olyan jeles személyiségéhez, aki megítélése szerint íróként, művészként, tudósként, közéleti személyiségként felelősséget érez anyanyelvünk iránt.

   

  1. Milyennek érzi most, 2009-ben, a Kazinczy-évben anyanyelvünk állapotát, más népek anyanyelvéhez viszonyított helyzetét, valamint a magyarság megmaradásában és boldogulásában betöltött, illetőleg betölthető szerepét?

   

  2. Hogyan fogalmazná meg egyetlen mondatban anyanyelvünkhöz fűződő érzelmi kapcsolatát?

   

  A felkértek közül harminchárman válaszoltak a kérdésekre. A kötet a felelők betűrendjében, bármilyen érdemi változtatás nélkül adja közre gondolataikat.

   

  2009. december 12-én, szombaton délelőtt a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartotta az Anyanyelvápolók Szövetsége idei ünnepi közgyűlését, amely a Kazinczy-emlékév és a Magyar nyelv évének is egyik záróeseménye volt.

   

  Itt mutatták be a Vallomások című kötetet, amely a "Harminchárom jeles magyar kortársunk gondolatai anyanyelvünkről"alcímet viseli és a TINTA Könyvkiadónál jelent meg. Grétsy László, a kötet szerkesztője és összeállítója elmondta, hogy az év elején két kérdéssel fordult a magyarság számos olyan jeles személyiségéhez, aki íróként, művészként, tudósként, közéleti személyiségként felelősséget érez anyanyelvünk iránt.

   

  Mindegyik feleletből az anyanyelvhez fűződő bensőséges viszony, a magyar nyelv iránti csodálat és szeretet olvasható ki. Ugyanakkor jó néhányan kiemelik, hogy mindnyájunk felelőssége anyanyelvünk védelme, ápolása.

   

  Monspart Sarolta tájfutó világbajnok így vall: "Magyar anyanyelvük olyan létfontosságú nekem, mint az oxigén az edzéstervem teljesítéséhez."

   

  A Vallomások c. kötetet a TINTA Könyvkiadó az Ékesszólás Kiskönyvtára 11. köteteként jelentette meg.

Webáruház készítés