Új jelszó kérése
Kínálatunk
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Fizetési megoldás
Termék részletek


Találós kérdések

-20%
Raktárkészlet: VAN
Találós kérdések
Fő kategória >Sorozatok >Az ékesszólás kiskönyvtára
1 990 Ft
Akció: 1 592 Ft1592
Megjelenés dátuma 
:
2010

 

 • Alcím
  1295 hagyományos magyar szóbeli rejtvény
  Szerző
  Vargha Katalin
  Sorozatszám
  12
  Oldalszám
  192
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  A/5
  Raktárkészlet
  VAN
  ISBN
  9789639902381
  Tömeg
  232 g/db
 • Hihetetlen, de igaz: ez a könyv a legelső magyar szövegantológia szóbeli rejtvényeinkből. A 19. században gyűjtött magyar folklórszövegeket tartalmaz, ám ezek nagy részét "mindenki"ismeri. Jó részük nyilván régibb eredetű, az összehasonlító folklorisztika bizonyítékai szerint akár évezredes múlttal is rendelkező rejtvényeket találunk köztük. Sok-sok szöveg kontinenseken keresztül terjedt el. Mások pedig egy nyelven belüliek, eredetileg akár helyhez kötöttnek nevezhetők.

   

  A régebbi és későbbi magyar szövegek, történeti rétegek ismeretében (sőt a nemzetközi folklorisztika eredményei alapján) úgy látjuk, a most közölt szöveganyag a magyar találós kérdések "klasszikus"anyagát rögzíti. Ezt bizonyítja a tematikus-szerkezeti tagolás, valamint a szövegekből és a megfejtésekből kirajzolódó életkép egyaránt.

   

  A kötet lapozgatása során az olvasó elé tárul a magyar nyelv gazdagsága. A több mint 1000 találós kérdést tartalmazó gyűjtemény szemlélteti a műfaj sokszínűségét, a nyelvi logika működését. A találósok frappáns megfogalma­zásai szórakoztató perceket szerezhetnek.

   

  Voigt Vilmos

   

  A kötet összeállítója Vargha Katalin folklorista. Az ELTE néprajz szakának elvégzése után a Néprajzi Doktori Iskolában folytatta tanulmányait, már közel öt éve foglalkozik találós kérdésekkel.

Webáruház készítés