Új jelszó kérése
Kínálatunk
Hírek
2018.04.23 14:35
ÚJDONSÁGOK
Hírlevél
Termékajánló
Fizetési megoldás
Termék részletek


Etimológiák, szóelemzések a Czuczor–Fogarasi szótárból

-20%
Raktárkészlet: VAN
Etimológiák, szóelemzések a Czuczor–Fogarasi szótárból
7 990 Ft
Akció: 6 392 Ft6392
Megjelenés dátuma 
:
2010

 

 • Szerző
  Czuczor Gergely, Fogarasi János
  Oldalszám
  952
  Kötés típusa
  keménytáblás
  Formátum
  B/5
  Raktárkészlet
  VAN
  ISBN
  9789639902459
  Tömeg
  1,613 kg/db
 • A magyar nyelv szótárát, népszerű nevén a Czuczor𠄿ogarasi szótárt már megjelenésekor többen támadták, majd hosszú időn át méltatlanul elhallgatták, napjainkban viszont sokan mindenre pontos feleletet adó bibliának tekintik. Az igazság középen van: a Czuczor𠄿ogarasi szótárhoz összegyűjtött nagy mennyiségű nyelvi adat, valamint a két szótárszerkesztő nyelvszemlélete ma is megtermékenyítőleg hathat nyelvünk vizsgálatára és ezen belül szókincsünk történetének feltárására. Sosem szabad elfelednünk azonban a kötetek forgatásakor, hogy minden tudomány, így a nyelvtudomány is sokat lépett előre módszereiben, technikájában a szótár megjelenése óta eltelt mintegy százötven év alatt.

   

  Feladatunk tehát, hogy a Czuczor𠄿ogarasi szótárban közreadott nyelvi adatsorokat, szóelemzéseket, szóeredeztetéseket a nyelvészet modern módszereivel újravizsgáljuk, a szótár állításait napjaink nyelvészeti kutatásainak eredményeivel ütköztessük, hogy közelebb kerüljünk szókincsünk egyes elemeinek, szavainknak gyakran ködbe vesző történetéhez.

   

  Az eredeti mű hat kötetéből azokat a részeket adjuk közre, amelyek szavak, szóelemek, szógyökök történetével, eredeztetésével foglalkoznak. Az érdeklődők most egyetlen kötetben találják meg a Czuczor𠄿ogarasi szótárnak azokat a részeit, amelyek napjaink új szótörténeti vizsgálataihoz szükségesek lehetnek.

   

  Kívánjuk, hogy szótárunk lapozgatása gondolatébresztőleg hasson, sikeres búvárkodás alapjául szolgáljon, valamint hasznos kiindulása legyen új nyelvészeti kutatásoknak.

Webáruház készítés