Új jelszó kérése
Kínálatunk
ÚJDONSÁGOK
Hírlevél
Termékajánló
Fizetési megoldás
Látogató számláló
0
0
2
9
2
0
6
Termék részletek


Értelmező szótár+ (2 kötet)

-20%
Raktárkészlet: VAN
Értelmező szótár+ (2 kötet)
11 990 Ft
Akció: 9 592 Ft9592
Megjelenés dátuma 
:
2007

 

 • Alcím
  Értelmezések, példamondatok, szinonimák, ellentétek, szólások, közmondások, etimológiák, nyelvhasználati tanácsok és fogalomköri csoportok
  Főszerkesztő
  Eőry Vilma
  Sorozatszám
  13,14
  Oldalszám
  1850
  Kötés típusa
  keménytáblás
  Formátum
  B/5
  Raktárkészlet
  VAN
  ISBN
  9789637094736
  Tömeg
  3,02 kg/db
 • Az Értelmező szótár+ egynyelvű kéziszótár. Azonkívül, hogy magyarázza a címszavakat, és használatukat példamondatokkal világítja meg, sokféle nyelvi ismeretet, számos hasznos tudnivalót is közöl róluk. A szótár magyar anyanyelvűek, elsősorban fiatalok számára készült, és alkalmas az anyanyelvoktatásban való felhasználásra.

   

  A kétkötetes kézikönyvben a 16 065 címszóhoz hozzákapcsolva 250 000 nyelvi adat található. A klasszikus értelmező szótári funkciók mellett ugyanis – a magyar szótárirodalomban először – egyetlen szótárban számos ismeretet tartalmaz a szócikkekbe beépítve: 
  – megadja a szinonimákat, 
  – felsorolja az ellentéteket, 
  – szókapcsolatokat, szólásokat, közmondásokat közöl, 
  – tájszavakat sorol fel. 

  Ezeken a nyelvi adatokon kívül az Értelmező szótár+ egy szócikken belül még további információkat is ad: 
  – jelzi a gyakoriságot, 
  – közli az etimológiát, 
  – nyelvhasználati tanácsokkal szolgál, 
  – felsorolja utótagjuk szerint az összetételeket, 
  – illusztrációkkal szemléltet. 


  A negyedmillió nyelvi adat szemléletesen mutatja be, hogy szavaink nem elszigetelten, önmagukban állnak nyelvünkben, hanem szinonimáikkal, ellentéteikkel, szókapcsolataikkal hálót alkotnak. A szótár szerkesztői először vállalkoztak arra, hogy a szavaknak ezt a szövevényes kapcsolatrendszerét egyetlen szótárban mutassák be. Erre utal a szótár címében szereplő "+".


  A szavak összetartozását szemlélteti a kötet végén található fogalomköri csoportosítás is, amely első ízben adja közre fogalomkörökbe rendezve a magyar szavakat.


  Az Értelmező szótár+ szerkesztői a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete nyelvművelő és nyelvi tanácsadó osztályának tudományos kutatói, a szótár szerkesztése során felhasználták a jelentéstan, a lexikológia és a lexikográfia legújabb eredményeit.


  Bízunk benne, hogy az Értelmező szótár+ azzal, hogy nemcsak megmagyarázza a szavakat, hanem sokféle ismeretet is közöl róluk, sokak számára nyújtja a szavaink közötti összefüggések felfedezésének izgalmas élményét, és segíti anyanyelvünk szókincsének, ezzel együtt kultúránknak minél alaposabb megismerését.

   

  Az Értelmező szótár+ 2010-ben elnyerte a Kiváló Magyar Szótár díjat.


  Figyelmébe ajánljuk továbbá a szótárhoz készült feladatgyűjteményt: a Szókincsbővítő munkafüzetet.

Webáruház készítés