Új jelszó kérése
Kínálatunk
ÚJDONSÁGOK
Hírlevél
Termékajánló
Fizetési megoldás
Látogató számláló
0
0
4
3
2
1
9
Naptár
2018. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
Termék részletek


A gondolattól a szóig

-20%
Raktárkészlet: VAN
A gondolattól a szóig
2 400 Ft
Akció: 1 920 Ft1920
Megjelenés dátuma 
:
2005

 

 • Alcím
  A beszéd folyamata a nyelvbotlások tükrében
  Szerző
  Huszár Ágnes
  Sorozatszám
  40
  Oldalszám
  156
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Raktárkészlet
  VAN
  ISBN
  9637094199
  Tömeg
  270 g/db
 • Az alkalmazott nyelvészet résztudománya a pszicholingvisztika, ennek egyik legizgalmasabb feladata a beszédprodukció kutatása. A gondolat beszéddé formálódása olyan gyorsan zajlik, hogy az egyes történések sem a beszélők, sem a külső megfigyelők számára nem követhetők. A kísérletek is csak a folyamat egyes szakaszait képesek mesterségesen előidézni. A szerző által alkalmazott módszer – a hibaelemzés – segítségével betekinthetünk ennek a gyors és bonyolult folyamat szakaszaiba. A mindennapi beszéd hibáit, a nyelvbotlásokat elemezve megismerhetők a gondolattól a szóig vezető lépések, jellegzetességeik és sorrendjük. A beszédszándék megszületését a mentális lexikonban való keresés, majd a sorba rendezés követi. Közben persze néha hibázunk. Az eltitkolni akart gondolat kap kínos nyilvánosságot a freudi elszólásban, a félműveltség a malapropizmusban. A megszólalást közvetlenül megelőző szakaszban a mentális lexikonból előhívott szavak kerülhetnek a tervezettnél előbb, vagy később sorra, cserélhetnek helyet egymással. Az egyes szakaszok hibás működésének termékei a jellegzetes nyelvbotlások. A könyv adatgyűjteményét tanulmányozva az olvasó maga is rekonstruálhatja ezeknek az "üzemzavaroknak"a létrejöttét. Így tud meg egyre többet a beszélésnek, ennek a nagyon emberi tevékenységnek a folyamatáról.

   

  A könyv az első magyar nyelvű monográfia a beszédprodukció témaköréből. Az olvasó tájékozódhat belőle a kérdéskör tudománytörténeti hátteréről és beszéddel foglalkozó tudományok legújabb eredményeiről. A szerző saját kutatásai alapján a magyar nyelvű beszédfolyamat sajátosságairól is megfogalmaz következtetéseket.

   

  Huszár Ágnes szerző a tudományos kutatómunka mellett évek óta pszicholingvisztikai és szociolingvisztikai kurzusokat vezet a Veszprémi Egyetem Tanárképző Karán és a Pécsi Tudomány Egyetem Nyelvtudományi Nyelvészeti Doktori Iskoláján.

   

  A könyvet ajánljuk mindazoknak, akik érdeklődnek a nyelvészet, a pszichológia és a neurológia határterületén született, a beszédprodukcióval kapcsolatos új tudományos eredmények iránt.

Webáruház készítés