Newsletter
Payment solution
Recommended products
Most popular products
Certificate
SSL Certificate
Product Details


Lassan a testtel

Lassan a testtel
4.13
Bonus point : 0.04 €
Megjelenés dátuma 
:
2 013
Out of stock

 

 • Alcím
  Emberi testrészek a magyar szólásokban, közmondásokban
  Szerző
  Bárdosi Vilmos
  Sorozatszám
  23
  Oldalszám
  244
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  A/5
  Article No.
  9789639372825
  Weight
  300 g/db
 • Minden nyelv sava-borsát a szólások (vkinek vmihez nem fűlik a foga), szóláshasonlatok (vkinek úgy jár a keze, mint a motolla), szójárások (A nya­ka­mat teszem rá!), közmondások (Szemet szemért, fogat fogért.) alkotják. Ezek építőelemei, szavai többnyire az embert körülvevő világhoz, az emberhez, különösen pedig az emberi testrészekhez kapcsolódnak. A most közreadott gyűjtemény 4582 olyan magyar állandósult szókapcsolatot tartalmaz, amelyben valamilyen emberi testrész vagy szerv található.

   

  A kötetben a magyar nyelv ősi, évszázadok óta a mai napig használatos szokásmondásai mellett hagyományőrző és népszerűsítő szándékkal szép számmal szerepel régebbi gyűjtésekből származó népies, nyelvjárási kifejezés is. Pl. Fejéről nyáron se megy el a hó &aposmegőszült&aposNagy ördög jár a lábán &aposrossz ember&apos. A szó­tár a kifejezésekben található régies és tájnyelvi szavak jelentését is megadja.

   

  A testrészek egyszavas, átvitt jelentésű használatára is hoz példákat a könyv: keményfejű, nyakas, szőrösszívű.

   

  Érdekességként megemlíthető, hogy a legtöbb állandósult szókapcsolat a kö­vetkező öt testrészhez tartozik: fej 433szem 400kéz 367száj 324láb 268.

   

  A szerző Bárdosi Vilmos, az ELTE BTK egyetemi tanára, az MTA Szótári Munkabizottságának tagja, a szólások, közmondások neves kutatója. Több szótára jelent meg a témában a TINTA Könyvkiadónál, összefoglaló munkája a Magyar szólások, közmondások értelmező szótára fogalomköri szómutatóval címet viseli.

WebShop System