Categories
Most popular products
Newsletter
Payment solution
Recommended products
Certificate
SSL Certificate
Sort
Megjelenés dátuma
Product Details


Állatnevek enciklopédiája

Állatnevek enciklopédiája
 • Állatnevek enciklopédiája
 • Állatnevek enciklopédiája
 • Állatnevek enciklopédiája
 • Állatnevek enciklopédiája
15.29
Bonus point : 0.15 €
Megjelenés dátuma 
:
2 012
Out of stock
Get notified if re-stocked

 

Az Állatnevek enciklopédiája az állatok gazdag világába és sokszínű elnevezéseik történetébe vezet be. A magyar állatnévkészlet alapszókincsünk egyik számottevő rétege. Az elnevezések történetének, elterjedésének és eredetének kutatása fontos adalékokkal szolgál egész kultúránk megismeréséhez.

A kötet 578 szócikket tartalmaz, melyek többsége két fő részre tagolódik: nyelvészeti és zoológiai, gazdaságtörténeti, néprajzi, mitológiai részre.

Az első rész tartalmazza a címszóról föllelhető adatokat: a jelentését és az első megjelenését a magyar írásbeliségben, majd a név további szótörténetét, valamint nyelvjárási adatait. Ezt követi a szó eredete, a névadás indítéka, az állatnév idegen nyelvi megfelelői és társnevei. A kékróka szócikkéből például megtudhatjuk, hogy ezt a nevet a sarkiróka bundája alapján kapta, téli fehér színe után jegesrókának is nevezik.

A második rész megadja az állat rendszertani helyét és felépítését. Szó esik a hiedelemvilágban betöltött szerepéről és állattenyésztési, halászati, vadászati jelentőségéről. Olyan érdekességekről olvashatunk itt, mint hogy a spániel eredetileg a nemesek kutyája volt, vagy hogy a balatoni sütödékben árult hekk igazából a tengerből származik. Az állatok gyakori szereplői az irodalomnak, így számos idézet is színesíti a szöveget.

A kötetben való tájékozódást és az állatnevek közötti keresést segítik a szó­cikkek végén található utalások, valamint a törzsanyagot záró mutatók. A három szómutató révén közel 3000 magyar, latin szaknyelvi és német állatnevet kereshetünk vissza.

Ajánljuk ezt a könyvet mindazoknak, akik szeretik az állatokat, akik kíváncsiak állatneveink eredetének sokszínű világára, akik szeretnének többet megtudni Földünk madarainak, halainak, emlőseinek és egyéb gerinceseinek magyar elnevezéseiről. A kötet mind zoológusok, mind nyelvészek számára is hasznos ismeretanyagot tartalmaz.

Rácz János nyelvész több évtizede foglalkozik névtannal. Számos tanulmánya jelent meg nyelvészeti folyóiratokban. A TINTA Könyvkiadónál megjelentetett nagy sikerű Növénynevek enciklopédiája című műve után most az állatnevek világát is feltérképezte.

Rácz János további kötete a TINTA Könyvkiadónál: Gyógyhatású növények (2014).

 • Alcím
  A gerincesek elnevezéseinek eredete, az állatok kultúrtörténete, néprajza és mitológiája
  Szerző
  Rácz János
  Sorozatszám
  24
  Oldalszám
  552
  Kötés típusa
  keménytáblás
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Article No.
  9786155219085
  Weight
  1.046 kg/db
 •  

  RÁCZ JÁNOS dr. nyelvész (Budapest, 1953). Budapesten járt általános iskolába és gimnáziumba. 1975-ben emigrált, felsőfokú tanulmányait 1977-ben kezdte meg, a németországi Münchenben, és rövid ideig Bécsben folytatott nyelvészeti, néprajzi és történelmi tanulmányokat. 1982-ben a müncheni Ludwig Maximilians Universität filozófiai fakultásának záróvizsgáját (Magister Artium) tette le, 1985-ben a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem doktorátusát szerezte meg. Szakmai pályafutása Münchenben kezdődött, részt vett a Wogulisches Wörterbuch munkálataiban, valamint más egyetemi kiadványok előkészítésében. 1989-ben települt haza.

   

  Nyelvészeti érdeklődésének középpontjában a névtan áll, kutatásai a magyar művelődés, anyagi és szellemi műveltség különféle tárgyköreinek, a magyar szakszókincs egyes fogalmi csoportjainak a történeti-etimológiai szempontú földolgozására, illetve a nyelvtudomány egy-egy szókészleti kincsére irányulnak. Szótörténeti, szóföldrajzi és etimológiai publikációit a nyelvészeti szakfolyóiratokban közlia Magyar Tudományos Akadémia Magyar nyelvi bizottságának folyóiratában, a Magyar Nyelvőrben 1993 óta 42 tanulmánya, a Magyar Nyelv folyóiratban és különböző emlékkönyvekben szintén több dolgozata, cikke jelent meg. Két névtani könyvét a Magyar Nyelvtudományi Társaság gondozásában adták ki (A magyar nyelv halnevei. Bp., 1996 és Kétszáz magyar szőlőnév. Bp., 1997). 2006-ban helytörténeti könyve, a Terménykiállítások és borünnepek Balatonfüreden címmel, majd 2007-ben Balatonfüred a Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa jubileumi kiadvány, 2009-ben a Gyümölcs, szőlő, 2010-ben a Halászat című kötete jelent meg. Mindegyikben törekedett arra, hogy munkájának a helytörténet, a néprajz és a nyelvtudomány egyaránt hasznát lássa.

   

  A Balatonfüredi Helytörténeti Egyesületnek és a Füredi História szerkesztőbizottságának tagja. Ebben a lapban számos helytörténeti cikket jelentetett meg. A Balatonvin Borlovagrend követe, 2009-ben elnyerte a Balatonfüred Városért Közalapítvány kulturális nagykövete címet.

 •  

  Előszó  /  7

     A címszóanyag kidolgozása  /  10

        A szócikk fejrésze  /  10

        Adatközlő rész  /  11

        A szócikk magyarázó része  /  12

     Az etimológiai típusok  /  13

        Alapnyelvi eredetű állatneveink  /  13

        Magyar alakulatok  /  13

        Népetimológiás alakulatok  /  14

        Jövevényszavak  /  14

        Tükörfordítások  /  17

     Anyaggyűjtés, források  /  17

        Szótörténeti rész  /  18

        Szóföldrajz  /  20

        Etimológiai rész  /  21

        Állatnévadás  /  23

        A magyar állatnévadás  /  25

        A tudományos névadás és a kettős nevezéktan     /  33

        Állatneveink tulajdonnevekben  /  36

        Állatnevek helyesírása  /  38

        Állatneveink őshazakutatásokban  /  42

        Állatok az irodalomban, hiedelemvilágban  /  45

  Rövidítések és jelek jegyzéke  /  49

  Hivatkozások  /  51

     További irodalom  /  62

  ÁLLATNEVEK  /  65

  SZÓMUTATÓK  /  507

  Magyar állatnevek mutatója  /  509

  Szaknyelvi latin nevek mutatója  /  526

  Német állatnevek mutatója  /  537