Categorii
TOP produse
Newsletter
Plată cu cardul
Ofertă de produse
Certificat
SSL Certificate
Filtrare
Megjelenés dátuma
Detalii produs


Rekurzió a nyelvben II.

-20%
Rekurzió a nyelvben II.
25 RON 
20 RON
Punct bonus: 0 RON
Megjelenés dátuma 
:
2 011

A rekurzió emberi képesség,amely lehetővé teszi például, hogy egy mondat saját összetevőjeként tartalmazzon egy másik tagmondatot, és ez ismétlődhessen, vagy éppen egy szót komponenseként tartalmazzon egy összetett szó. A rekurzió révén potenciálisan végtelen számú, különböző mondatot hozhatunk létre. A matematikai rekurzióval tetszőleges nagyságú számot tudunk előállítani úgy, hogy valamely számhoz 1-et adva egy másik számot hozunk létre. A képek is lehetnek rekurzívok, például a "kép a képben"jelenség. A &apostudatelméleti&aposképesség, amivel mások mentális állapotaira következtetünk, egy hiedelemnek egy másikba történő, rekurzív beágyazásán alapul: &aposmi úgy gondoljuk, hogy egy második személy úgy gondolja, hogy egy harmadik személy azt gondolja...&apos

 

A kutatásokban ép személyekkel, agyi sérülést szenvedett afáziás személyekkel és Alzheimer-kórral élő személyekkel végeztünk nyelvi teszteket. Azt vizsgáltuk, hogy az agyi szöveteket ért sérülések miképpen érintik a rekurzióra vonatkozó képességeinket, és tudunk-e visszakövetkeztetni az ép rendszerekre. Bemutatjuk a mondattani rekurzió korlátozódásainak specifikus mintázatait afáziában és Alzheimer-kórban, valamint a lexikai rekurzió műveleteit az összetett szavak megalkotásában. A tudatelméleti következtetések kölcsönhatásban állnak az előbbiekkel. Néhány személynél a számolási műveletekhez szükséges rekurzió elérhetőségét is teszteltük.

 

Olyan modell mellett érvelünk, melynél a nyelvi, a tudatelméleti és a számolási folyamatok számára létezik egy közös rekurzív műveleti modul az elmében. Ez a rekurzió modul Alzheimer-kórban csak korlátozottan érhető el a tudatelméleti és a számolási rendszerek számára, de elérhető a nyelvi szerkezeti reprezentációknak, míg az agrammatikus afáziában a nyelvi szerkezetek reprezentációi lekapcsolódhatnak a rekurzió modulról, miközben a tudatelméleti és a számolási rendszerek elérhetik azt. Az elme rekurzív műveleteinek hierarchikus, interaktív szinteket tartalmazó modelljére teszünk javaslatot.

 

A rekurzió interdiszciplináris vizsgálata a nyelvben OTKA-konzorcium keretében született három kötet a következő:

 

Rekurzió a nyelvben I. Prozódiai megközelítés

 

Rekurzió a nyelvben II. Neurolingvisztikai megközelítés

 

Rekurzió a nyelvben III. Pszichológiai és idegtudományi megközelítés.

 • Alcím
  Neurolingvisztikai megközelítés
  Szerkesztő
  Bánréti Zoltán
  Sorozatszám
  124
  Oldalszám
  168
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Numar articol
  9789639902831
  Masa
  310 g/db