TOP produse
Newsletter
Plată cu cardul
Ofertă de produse
Certificat
SSL Certificate
Detalii produs


A nyelvtől a stílusig

-20%
A nyelvtől a stílusig
40 RON
Promoție: 32 RON
Punct bonus: 0 RON
Megjelenés dátuma 
:
2 010

 

  • Alcím
    Válogatott tanulmányok, cikkek
    Szerző
    Kemény Gábor
    Sorozatszám
    100
    Oldalszám
    464
    Kötés típusa
    keménytáblás
    Formátum
    B/5
    Gyártó 
    TINTA Könyvkiadó
    Numar articol
    9789639902398
    Masa
    879 g/db
  • Kemény Gábor (1948) egyetemi tanár, az MTA doktora, a mai magyar nyelvhasználat és a modern magyar szépirodalmi stílus ismert kutatója ebben a kötetben nyelvészeti és stilisztikai tárgyú írásaiból ad válogatást. A tanulmánykötet egy közel négy évtizedes kutatói pálya eredményeinek keresztmetszetét nyújtja az olvasónak.

     

    A gyűjtemény a tanulmányokat két ciklusra osztva közli: előbb a köz- és szaknyelvi tárgyú írások, utánuk a 20. századi magyar szépirodalom stílusának fejlődését bemutató tanulmányok következnek. Néhány cím a tartalomból:

     

    Szótévesztésből jelentésváltozás

     

    A magyar sportnyelv ereje és gyöngéi

     

    Nyelvleírás −nyelvművelés −stilisztika

     

    A szakrális és az erotikus viszonya Krúdy prózájában

     

    Babits-motívumok József Attila-versekben

     

    Ottlik Géza és a nevek

     

    A két rész között egy a média nyelvikép-használatát tárgyaló, így egyszersmind nyelvészeti és stilisztikai jellegű hosszabb tanulmány (Kép és kommunikáció) teremt kapcsolatot. A kötet írásait a szerző szakmai önvallomása (Hogyan (nem) lettem nyelvész?) és egy interjúja (Nyelv és önbecsülés) foglalja keretbe. A könyv használhatóságát nagymértékben fokozza a tanulmányokban idézett és ismertetett bőséges szakirodalom, továbbá a részletes tárgy-, név- és szómutató.

     

    A kötet a nyelvtudomány művelőin kívül a felső- és a középfokú oktatásban tevékenykedő tanárokat és diákjaikat is érdekelheti, mivel gazdag ismeretanyagot közvetít választékos, élvezetes stílusban. A könyvet haszonnal forgathatják a média, különösen a nyomtatott sajtó munkatársai is.

     

    Kemény Gábor korábbi cikkgyűjteménye Nyelvi mozaik címmel, monográfiája pedig Bevezetés a nyelvi kép stilisztikájába címmel jelent meg a TINTA Könyvkiadónál.

Creare magazin online