Newsletter
Plată cu cardul
Ofertă de produse
TOP produse
Certificat
SSL Certificate
Detalii produs


A nyelvtől a stílusig

-20%
A nyelvtől a stílusig
39 RON
Promoție: 31 RON
Punct bonus: 0 RON
Megjelenés dátuma 
:
2 010

 

 • Alcím
  Válogatott tanulmányok, cikkek
  Szerző
  Kemény Gábor
  Sorozatszám
  100
  Oldalszám
  464
  Kötés típusa
  keménytáblás
  Formátum
  B/5
  Numar articol
  9789639902398
  Masa
  879 g/db
 • Kemény Gábor (1948) egyetemi tanár, az MTA doktora, a mai magyar nyelvhasználat és a modern magyar szépirodalmi stílus ismert kutatója ebben a kötetben nyelvészeti és stilisztikai tárgyú írásaiból ad válogatást. A tanulmánykötet egy közel négy évtizedes kutatói pálya eredményeinek keresztmetszetét nyújtja az olvasónak.

   

  A gyűjtemény a tanulmányokat két ciklusra osztva közli: előbb a köz- és szaknyelvi tárgyú írások, utánuk a 20. századi magyar szépirodalom stílusának fejlődését bemutató tanulmányok következnek. Néhány cím a tartalomból:

   

  Szótévesztésből jelentésváltozás

   

  A magyar sportnyelv ereje és gyöngéi

   

  Nyelvleírás −nyelvművelés −stilisztika

   

  A szakrális és az erotikus viszonya Krúdy prózájában

   

  Babits-motívumok József Attila-versekben

   

  Ottlik Géza és a nevek

   

  A két rész között egy a média nyelvikép-használatát tárgyaló, így egyszersmind nyelvészeti és stilisztikai jellegű hosszabb tanulmány (Kép és kommunikáció) teremt kapcsolatot. A kötet írásait a szerző szakmai önvallomása (Hogyan (nem) lettem nyelvész?) és egy interjúja (Nyelv és önbecsülés) foglalja keretbe. A könyv használhatóságát nagymértékben fokozza a tanulmányokban idézett és ismertetett bőséges szakirodalom, továbbá a részletes tárgy-, név- és szómutató.

   

  A kötet a nyelvtudomány művelőin kívül a felső- és a középfokú oktatásban tevékenykedő tanárokat és diákjaikat is érdekelheti, mivel gazdag ismeretanyagot közvetít választékos, élvezetes stílusban. A könyvet haszonnal forgathatják a média, különösen a nyomtatott sajtó munkatársai is.

   

  Kemény Gábor korábbi cikkgyűjteménye Nyelvi mozaik címmel, monográfiája pedig Bevezetés a nyelvi kép stilisztikájába címmel jelent meg a TINTA Könyvkiadónál.

Creare magazin online