Newsletter
Plată cu cardul
Ofertă de produse
TOP produse
Certificat
SSL Certificate
Detalii produs


Új szavak II.

Új szavak II.
20 RON
Punct bonus: 0 RON
Megjelenés dátuma 
:
2 014
Stoc epuizat

 

Anyanyelvünk új szavaival, kifejezéseivel való ismerkedés izgalmas szellemi kaland. Szókincsünk "ifjú"elemei fölhívják a figyelmünket arra, hogy a körülöttünk lévő világ gyors változását mennyire pontosan követi nyelvünk gyarapodása.

 

Az Új szavak II. a 2007-ben megjelent I. kötet szerves folytatása. A mostani gyűjteményben a szerző 800 újabb kifejezést tár az olvasók elé. A közreadott címszók jelentését a pársoros magyarázaton túl az interneten fellelhető, élőnyelvi példamondatok világítják meg. A szótár újdonsága, hogy a szavak gyakoriságára vonatkozó adatokat is közöl.

 

A gyakorisági jelzés után szerepel a címszó szófaja: a legtöbb közülük főnév (pl. fényfestés, villámrandi). A szavak mellett számos szószerkezet (pl. ökológiai lábnyom, welcome drink) értelmezése is megtalálható a kötetben. Az új szavak keletkezési módjukat illetően döntő többségükben összetételek (pl. bankképes, kalandpark). A szótár egy-egy kifejezés szakterületét is feltünteti. Igen sok az informatika nyelvéből származik, ez magyarázza, hogy sok közöttük az angol nyelvből való átvétel (pl. lájkol, okostelefon).

 

Az Új szavak II. hatékony segítség a neologizmusok jelentésének megismeréséhez. Hasznos azok számára, akik csokorba gyűjtve kívánják tanulmányozni, hogy milyen kifejezésekkel gyarapodott nyelvünk az elmúlt években.

 

Minya Károly a Nyíregyházi Főiskola tanára, a neologizmusok ismert kutatója. A TINTA Könyvkiadónál megjelent monográfiái: Mai magyar nyelvújítás (2003), Rendszerváltás – normaváltás (2005), Változó szókincsünk (2011).

 • Alcím
  Nyelvünk 800 új szava értelmezésekkel és példamondatokkal
  Szerző
  Minya Károly
  Sorozatszám
  32
  Oldalszám
  142
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  A/5
  Numar articol
  9789639902145
  Masa
  185 g/db
Creare magazin online