Categorii
TOP produse
Newsletter
Plată cu cardul
Ofertă de produse
Certificat
SSL Certificate
Filtrare
Megjelenés dátuma
Detalii produs


Egy sajátos nyelvi jelenség, a fokozás

-20%
Egy sajátos nyelvi jelenség, a fokozás
26 RON 
21 RON
Punct bonus: 0 RON
Megjelenés dátuma 
:
2 007

 

 • Szerző
  Székely Gábor
  Sorozatszám
  66
  Oldalszám
  144
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Numar articol
  9789637094668
  Masa
  244 g/db
 • A melléknévfokozás nyelvi eszközrendszerének bemutatása „ősidők”óta részét képezi a leíró nyelvtanoknak, mégsem mondható el, hogy a fokozásnak tágabb értelemben mindeddig kellő figyelmet szenteltek volna a nyelvészek. A fokozás az idegen nyelveket tanulók, tanítók körében sem tartozik a különösképpen fontosnak tartott kérdések közé. Leírásakor – egy-két tiszteletre méltó kísérlettől eltekintve – a tankönyvírók, a különböző elméleti alapokon nyugvó nyelvtanok összeállítói általában a jól bevált módszert követik, vagyis megelégszenek azzal, hogy bemutatják a fokozás jelölésének legfontosabb formai elemeit, felhívják a figyelmet a kivételekre, de nem törekszenek a teljes rendszer leírására.

   

  Jelen könyv szerzője szakít a hagyományokkal. Miközben támaszkodik azokra az értekezésekre és nyelv(tan)könyvekre, amelyek az utóbbi évtizedekben kissé túllépve a fokozás hagyományos interpretálásán, új elemekkel gazdagították a fokozásnak, mint a nyelv egyik rendszerének a leírását, arra törekszik, hogy – lehetőség szerint minden összefüggést figyelembe véve – teljesen új szempontok szerint vizsgálja és írja le a fokozást, amely véleménye szerint például a tagadáshoz hasonlóan egyetlen nyelvi szinthez sem besorolható, sajátos nyelvi jelenség.

   

  A fokozást elsődlegesen szemantikai és lexikológiai-lexikográfiai szempontból kell megvizsgálni. Ilyen megközelítésből írható le a fokozás teljes rendszere, a fokozás mechanizmusa, és ez a szemléletmód teszi lehetővé egy fokozási szótár elméleti alapjának a kidolgozását.

   

  A szerző álláspontja néhány részkérdést illetően – éppen újszerűsége miatt – bizonyára vitákat vált majd ki. Korábban például senki nem állította a nyelvészeti szakirodalomban, hogy a fokozás kiterjed az igei kategóriára is, vagyis hogy vannak fokozható igék. Székely Gábor könyve meggyőző példákkal alátámasztva bizonyítja a fokozás fenti, újszerű elméleti megközelítését. A szerző arra az érdekes következtetésre jut, hogy a magyar nyelvben a jobban/inkább fokozó szavak számos esetben a -bb-vel azonos funkciót töltenek be. Meggyőzően érvel amellett, hogy bizonyos szövegösszefüggésekben például a teljesen fokozó szó és a mint a vasorrú bába a mágneses viharban kifejezés rokon értelművé válhat. A szerző foglalkozik a magyar, illetve az angol, a német és az orosz nyelv fokozási részrendszereinek egyes kérdéseivel is, és az olvasó figyelmét e részrendszerek hasonló és eltérő vonásaira.

   

  A könyvet haszonnal forgathatják nyelvészek, nyelvtanárok, nyelvtudománnyal foglalkozó egyetemi és főiskolai hallgatók, de érdekes lehet mindazok számára, akik érdeklődnek a nyelvek iránt, és szívesen foglalkoznak nyelvészeti kérdésekkel.

 • Egy sajátos nyelvi jelenség, a fokozás
  Modern Nyelvoktatás (51-57. oldal), 2007-12-01, Cs. Jónás Erzsébet, Fedoszov Viktor

  Egy sajátos nyelvi jelenség, a fokozás
  Slavica : Annales Instituti Philologiae Slavicae Universitatis Debreceniensis de Ludovico Kossuth Nominatae (239-249. oldal), 2007-12-01, V. A. Fedosov