TOP produse
Newsletter
Plată cu cardul
Ofertă de produse
Certificat
SSL Certificate
Detalii produs


Szállóigék, szólásmódok

Szállóigék, szólásmódok
21 RON
Punct bonus: 0 RON
Megjelenés dátuma 
:
2 001
Stoc epuizat

 

 • Alcím
  Tanulmányok szóláskészletünk köréből
  Szerző
  Csefkó Gyula
  Oldalszám
  290
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  n.a.
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Numar articol
  9639372129
  Masa
  232 g/db
 • CSEFKÓ GYULA (1878-1959) a most ismételten közreadott Szállóigék, szólásmódok című munkájában részletesen bemutatja nyelvünk 44 szólását és ismerteti ezeknek a szólásoknak a történetét, eredetét. Magyarázatai gazdag művelődéstörténeti, néprajzi vagy éppen társadalomtörténeti tanulsággal is szolgálnak.

   

  Az ő kutatásai tisztázták - a kötetünkben közreadott tanulmányokban - az olyan vitatott vagy tévesen magyarázott szólások kétségtelen eredetét, mint például: hátra van még a fekete levesráteríti a vizes lepedőtnem viszi el szárazonmegtanítlak kesztyűbe dudálnikenyértörésre kerül a dologfaképnél hagynem ér egy hajítófátköti az ebet a karóhozszidja, mint a bokrotegészséges, mint a makk.

   

  Szólásmagyarázatait mindenekelőtt a rendkívül gazdag nyelvi anyag, a nyelvi adatok bősége teszi értékessé és meggyőző erejűvé. CSEFKÓ GYULA szólásmagyarázó tanulmányainak jellemző vonása, hogy tekintettel van a nyelv és az élet, a nyelv és a társadalom kapcsolatára.

   

  Kötetünket ajánljuk mindazoknak, akiknek szomorúságot okoz nyelvünk fokozatos elszürkülése és érdeklődnek a napjainkban sajnos egyre kevesebbet használt szólások, azaz anyanyelvünk virágainak eredete, története iránt.

   

  A közreadott szólásmagyarázatok hatékonyan felhasználhatók a nyelvtanórák színesítésére, alkalmasak arra, hogy ezeken keresztül felhívja a tanár a tanulóifjúság figyelmét anyanyelvünk rejtett kincseire, örök értékeire.