Top Prodotti
Newsletter
Soluzione di pagamento
Rassegne del prodotto
Certificato
SSL Certificate
Dettagli Prodotto


Hogyan elemezzünk verset?

Hogyan elemezzünk verset?
4,08
I punti bonus dopo l'acquisto: 0,04 €
Megjelenés dátuma 
:
2 011
Nincs raktáron

 

Egy találó megállapítás szerint "a vers lényeglátás és a szavak ünnepe". De ez a lényeglátás rendszerint rejtve, a szépre, a különösre is törekvő nyelvi-stilisztikai eszközökkel kifejezve jelenik meg. Nos, ezt a rejtett mondanivalót és esztétikumot kell felfejtenünk, hogy a verset maradéktalanul megérthessük, és hogy szépségében gyönyörködhessünk. Ehhez segít hozzá a verselemzés.

 

Szathmári István, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának professzora számos stíluselméleti, stilisztikai munka megjelentetése után ezúttal gyakorlati célú könyvet tesz közzé, amely 14 különböző korú és jellegű vers részletes elemzésével bevezet a csodálatos művek megértésének, átélésének a világába. Az itt alkalmazott, a franciáktól származó módszer lényege a következő: a versnek egyetlen részlege, eleme sem maradhat megvilágítatlanul.

 

A szerző három típusú versből válogatott. Először olyanokat tárgyal, amelyek mintegy valamely korstílus vagy stílusirányzat jegyében születtek (pl. a reneszánsz jegyében: Balassi Bálint Egy katonaéneka szecessziót képviselve: Ady Endre Valaki útravált belőlünk). Másodszor olyanokat elemez, amelyek valamely jellemző stilisztikai jelenséget reprezentálnak (pl. a zeneiséget: Áprily Lajos Márciusa humoros stílust: Weöres Sándor Szavak). Harmadszor pedig a korunk szülte, nagyon rövid versekből idézett néhányat (pl. Szemlér Ferenc AtomkorKányádi Sándor Játszva magyarul).

 

Ennek a kis kötetnek tehát ott kell lennie középiskolás és egyetemista diákjainknak, magyartanárainknak és minden irodalomszerető embernek a könyvtárában, illetve még inkább a kezében.

 • Szerző
  Szathmári István
  Sorozatszám
  17
  Oldalszám
  140
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  A/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Codice articolo
  9789639902909
  Peso
  250 g/db
 • Műelemzés felsőfokon
  Anyanyelv-pedagógia, 2013-09-01, Boda István Károly – Porkoláb Judit

  Hogyan elemezzünk verset?
  Szabadság, 2013-01-12, Kósa Ferenc

  Merő archaizmusok – Verselemzés könnyedén
  Magyar Nemzet (35. oldal), 2012-11-10, Minya Károly

  Hogyan elemezzünk verset?
  Magyar Nyelvőr (102–105. oldal), 2012-01-01, Cs. Jónás Erzsébet

  Elemezzünk verset Szathmári tanár úrral!
  Könyvhét (606. oldal), 2011-12-01, K. S. A.

WebShop System