Categorie
Top Prodotti
Newsletter
Soluzione di pagamento
Rassegne del prodotto
Certificato
SSL Certificate
Filtro
Megjelenés dátuma
Dettagli Prodotto


Klasszikus szócsaládfák

Klasszikus szócsaládfák
7,55
I punti bonus dopo l'acquisto: 0,08 €
Megjelenés dátuma 
:
2 009
Nincs raktáron
Értesítést kérek, ha újra lesz raktáron

 

 • Alcím
  Nyelvünk görög és latin eredetű szavai
  Szerző
  Tótfalusi István
  Sorozatszám
  96
  Oldalszám
  240
  Kötés típusa
  keménytáblás
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Codice articolo
  9789639902213
  Peso
  525 g/db
 • Tudta-e Ön, hogy uniformis, transzformátor, református, informatikus szavainkban egyaránt a latin forma szó rejtőzik?

   

  Ehhez hasonló érdekességeket fedezhet fel a Klasszikus szócsaládfák című könyvben. Tótfalusi István 125 görög és latin alapszó kultúrtörténeti és művelődéstörténeti útját követi nyomon. Bemutatja, hogy a görög és a latin nyelvből kiindulva, az olasz, a francia, a német, az angol és esetenként más nyelvek közvetítésével milyen lépésekben, milyen hangalaki változásokkal, milyen jelentésmódosulásokkal alakult ki a magyar szó.

   

  A kötet érdeme, hogy nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi szakirodalomban is először, grafikus módon, ágrajzok segítségével ábrázolja a szóalakok létrejöttét, egymáshoz való kapcsolódását.

   

  Az utószóban a szerző a két klasszikus nyelv történetét vázolja, valamint a könyvben felbukkanó, magyarázatra szoruló nyelvi jelenségeket ismerteti.

   

  A kötetet a benne található értelmezett szavak és kifejezések betűrendes mutatója zárja. Ez a mutató a maga bő háromezer tételével jelzi, hogy a Klasszikus szócsaládfák, habár korlátozott szóanyaggal, mint idegen szavak szótára is jól használható.

   

  Tótfalusi István több évtizedes munkássága alatt számos magas színvonalú tudományos és ismeretterjesztő könyvet, szótárt és lexikont állított össze. Klasszikus szócsaládfák című munkáját ajánljuk mindazoknak, akik vallják, hogy a nyelv nemcsak a mindennapi kommunikáció eszköze, hanem belső titkaival a múlt világának is őrzője. A szerző hatalmas tárgyi tudása, briliáns nyelvismerete biztosíték arra, hogy az érdeklődő olvasó a könyv segítségével közelebb jusson nyelvünk eddig nem is sejtett, feltáratlan összefüggéseihez.