Categorie
Top Prodotti
Newsletter
Soluzione di pagamento
Rassegne del prodotto
Certificato
SSL Certificate
Filtro
Megjelenés dátuma
Dettagli Prodotto


Magyar mythologia - Ipolyi

-20%
Magyar mythologia - Ipolyi
 • Magyar mythologia - Ipolyi
 • Magyar mythologia - Ipolyi
 • Magyar mythologia - Ipolyi
 • Magyar mythologia - Ipolyi
 • Magyar mythologia - Ipolyi
38,16 
30,53
I punti bonus dopo l'acquisto: 0,31 €
Megjelenés dátuma 
:
2 024

 

Ide kattintva elolvashatja a könyv tartalomjegyzékét

Ide kattintva elolvashat egy részletet a könyvből

 

Az emberi közösségekben a tényszerű tudást őrző emlékezet mellett mindig is volt költői emlékezet. A mitológiák a népek költői emlékeztének emlékei. A közösségek ősi hite a mitikus emlékezetben, azaz az eposzokban, a mondákban élt tovább és az ősvallás elemeit őrző szokásokban.
Ipolyi Arnold először 1854-ben megjelent Magyar mythologiája az első és mindmáig a legteljesebb munka. Újranyomtatást mindenekelőtt a mű tudománytörténeti értéke és felbecsülhetetlenül gazdag forrásanyag igazolja.
Az eredeti, 1854-es példányok ma már nagyon becses könyvritkaságok a gyűjtők között éppúgy, mint a szakkutatók, de a széles érdeklődő nagyközönség körében is. Napjainkban megélénkült az érdeklődés az elmúlt korok magyarságépítő tudós szerzőinek jeles munkái iránt, amelyekről sokszor kiderül, hogy megjelenésük óta eltelt százötven-kétszáz esztendő ellenére máig érvényes és igaz gondolatokat tartalmaznak.
Ipolyi Arnold Magyar mythologiája zseniális, korszakalkotó és úttörő mű, a régi magyar hitvilág első komoly rekonstrukciós kísérlete. A szerző elképesztően nagy történeti és kortárs forrásanyagra támaszkodott, közel ötszáz műből vett szakirodalmi utalással támasztja alá gondolatmeneteit.
A magyar ősi néphit kutatóinak a mai napig is a leghitelesebb forrása a XIX. század közepén még létező néphiedelmekre vonatkozóan.
A szerző a következő XVIII. nagy fejezre osztotta munkáját:
1. kötet: I. Isten; II. Istenek, szellemek; III. Ördög; IV. Tündérek; V. Óriás; VI. Hősök; VII. Elemek; VIII. Állatok, növények;
2. kötet: IX. Égitestek, természeti tünemények; X. Világ; XI. Lélek, végzet, átok, üdv; XII. Halál utáni állapot; XIII. Varázs; XIV. Boszorkány; XV. Papok, táltosok, varázslók; XVI. Szent helyek, oltárok, bálványok; XVII. Istentisztelet, áldozat, ünnepek; XVIII. Teremtés.
Jelen kiadás Ipolyi Arnold Magyar mythologiájának az 1929-ben Zajti Ferenc által sajtó alá rendezett harmadik kiadás reprint közzététele.

 

 • Szerző
  Ipolyi Arnold
  Sorozatszám
  32
  Oldalszám
  720
  Kötés típusa
  keménytáblás
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Codice articolo
  9789634094234
  Peso
  1,25 kg/pz