Categorie
Top Prodotti
Newsletter
Soluzione di pagamento
Rassegne del prodotto
Certificato
SSL Certificate
Filtro
Megjelenés dátuma
Dettagli Prodotto


A világ nyelvei és nyelvcsaládjai

-20%
A világ nyelvei és nyelvcsaládjai
10,08 
8,06
I punti bonus dopo l'acquisto: 0,08 €
Megjelenés dátuma 
:
2 003

E könyv megjelenéséig a hazai és a nemzetközi könyvpiacon is hiánycikknek számított egy olyan, nem túl nagy terjedelmű kézikönyv, amely eligazítja az érdeklődőket a világ kisebb és nagyobb nyelveiről, és szakszerűen ismerteti a rokon nyelvek közötti kapcsolatokat.

 

A nyelvészeti könyvek kiadójának, a Tinta Könyvkiadónak a felkérésére Fodor István, a kérdés ismert szakembere pótolta ezt a hiányt. Számos szakmunka és egy lexikon összeállítása után ő vállalkozott arra, hogy a világ nyelvei közül több mint 500-ról a legfontosabb tudnivalókat egy enciklopédikus jellegű kézikönyvben, népszerű, közérthető stílusban mutassa be az érdeklődőknek. A szerző az olyan közismert nagy nyelvcsaládokon kívül, mint az uráli, az altáji és az indogermán, természetszerűleg tárgyalja az olyan kevésbé ismert nyelvcsoportokat is, mint például a pápua, az amerikai indián nyelvek, az afrikai bantu és a szudáni.

 

Az élő nyelvek mellett a szerző kitér a már kihalt (etruszk, sumer, elámi stb.) és a mesterséges (pl. volapük, ido, eszperantó) nyelvekre is.

 

Változó világunkban nem ritkaság, hogy korábban csak kevesek által ismert népek és nyelvek a napi híradás és a közfigyelem előterébe kerülnek véres zavargások, terrortámadások, háborúk folytán. Könyvünk a kisebb népek nyelveiről is eligazítást nyújt.

 

A kötetben megadjuk földünk 190 országának jegyzékét az adott ország hivatalos nyelvének és az ott beszélt fontosabb nyelveknek a megnevezésével. A nagyobb írásrendszerek és ábécék (pl. sémi, görög-latin, szanszkrit, indiai, örmény) 18 összefoglaló táblázatát is közöljük.

 

Az egyes nyelvek könnyebb visszakereshetősége és az áttekinthetőség kedvéért mutatóban ábécé rendben felsoroljuk a tárgyalt nyelveket.

 

A kötet szöveges részét színes térképek egészítik ki, amelyek bemutatják a világ főbb nyelvcsaládjait, Európa nyelveit és Észak- és Dél-Amerika indián nyelveit.

 

Jelen kötetet a széles nagyközönség kezébe szántuk, de bevezető nyelvészeti stúdiumoknak is hasznos segédkönyve lehet.

 • Szerző
  Fodor István
  Oldalszám
  316
  Kötés típusa
  keménytáblás
  Formátum
  A/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Codice articolo
  9789634090939
  Peso
  437 g/db
 • Többféleképpen a nyelvekről
  Magyar Nyelv (360-363. oldal), 2007-09-01, G. Bogár Edit

  A nyelvek bőségzavara
  Helyi Téma (9. oldal), 2005-07-06, P. S.

  A világ nyelvei és nyelvcsaládjai
  Fórum Társadalomtudományi Szemle (191–195. oldal), 2005-02-01, Pintér Tibor

  Új kézikönyv a világ nyelveiről
  BUKSZ (30-39. oldal), 2004-04-01, Simon Zsolt

  Műnyelvektől a pidzsinekig
  Népszabadság (12. oldal), 2004-01-08, Daniss Győző