Categorie
Top Prodotti
Newsletter
Soluzione di pagamento
Rassegne del prodotto
Certificato
SSL Certificate
Filtro
Megjelenés dátuma
Dettagli Prodotto


(Ny)elvi kérdések

(Ny)elvi kérdések
6,1
I punti bonus dopo l'acquisto: 0,06 €
Megjelenés dátuma 
:
2 015
Nincs raktáron
Értesítést kérek, ha újra lesz raktáron

 

 • Alcím
  100 könnyed ismeretterjesztő cikk
  Szerző
  Horváth Péter Iván
  Sorozatszám
  173
  Oldalszám
  226
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Codice articolo
  9789634090106
  Peso
  369 g/db
 • "Forró vizet a kopaszra!"– írja e pompás olvasókönyv 19. fejezetében HorváthPéter Iván, s mivel nyelvészetről van szó és nem kozmetikáról, a kopaszság igazából mellékes: a lényeg itt az, hogy ebből a felszólításból hiányzik az ige! Lehetne öntsünk vagy tegyünk vagy zúdítsunk, de egyik sincs ott. Hogy lehet ez? Nem kell minden magyar mondatba alany és állítmány?

   

  Egyáltalán: mi kell a magyar mondatba? Mi kell a nyelvbe? Mire van és mire nincs szükség a nyelvben? Ilyen kérdéseket jár körül kereken 100 kis elmélkedésében Horváth Péter Iván, tudósi felkészültséggel, de nem tudósi szárazsággal. Szórakoztatva tanít, de egyben meg-megpiszkálja az olvasót: mit gondolsz erről, te olvasó? Te is így mondod, vagy csak azt hiszed, hogy így mondod? No és például utálod vagy éppen szereted azokat, akik azt mondják: Hat óra magasságában?

   

  Nagyon széles körből meríti témáit a szerző, ezzel is megmutatva: milyen gazdag a nyelv világa. Mennyi minden belefér! Van itt szó az idegen szavak használatáról, a néma betűkről, a nnugor rokonságról, a nyelvi divatokról és a velük kapcsolatos tévhitekről (egyáltalán: miért bosszantanak sokakat a nyelvi divatok? mi bosszantó van egy-egy divatjelenségben?). Felhangzik Karády Katalin szájából, hogy "Gondolj rejám!"(igen, így!), és mai csajszik szájából, hogy bocsi, izgi és uncsi – majd következik e jelenségek értelmes magyarázata, elemzése. A magyar nyelv "legősibb"voltáról szóló műkedvelő téveszmék is megkapják a cáfolatukat – higgyék el, attól még szerethető ez a nyelv, hogy nem régebbi, mint bármelyik másik!

   

  Mint minden komoly tudomány, a nyelvészet is többet tud kérdezni, mint válaszolni. Tételeit időnként módosítja, mert rájön, hogy addig tévesen látta a dolgot. Ettől érdekes a zika, a közgazdaság, a rákkutatás, és ettől érdekes a nyelvészet. Csak a naiv laikus hiszi, hogy a nyelvtan valami kőbe vésett szabályrendszer, afféle KRESZ, amit jól-rosszul be kell tartani. Amiért a legtöbbre becsülöm Horváth Péter Iván könyvét, az éppen ez: szinte minden lapján megjelenik Descartes szelleme, hogy ránk förmedjen: "De omnibus dubitandum est!"("Mindenben kételkedni kell!").

   

  Nádasdy Ádám
  nyelvész, egyetemi tanár,
  a könyv szakmai lektora