Categorie
Top Prodotti
Newsletter
Soluzione di pagamento
Rassegne del prodotto
Certificato
SSL Certificate
Filtro
Megjelenés dátuma
Dettagli Prodotto


Magyar rithmusok

-20%
Magyar rithmusok
 • Magyar rithmusok
 • Magyar rithmusok
15,24 
12,19
I punti bonus dopo l'acquisto: 0,12 €
Megjelenés dátuma 
:
2 019
Nincs raktáron
Értesítést kérek, ha újra lesz raktáron
Ritkán hallható manapság a XVII–XVIII. században oly népszerű Beniczky Péter (1603 k. – 1664) neve. Magyar rithmusok (1664, Nagyszombat) című verseskötete ‒ miként már a alcíme jelzi ‒ két részből áll: az elsőben (1–157) istenes versei olvashatók, a másodikban (158–300) rímbe szedett „közönséges [általános] magyar példabeszédei”.
A Balassi-strófában írt műveket a poéta halála után végrendelete értelmében barátja, Bartók István esztergomi kanonok adta ki. Beniczky a versek közé vegyítette Nyéki Vörös Mátyás nyolc munkáját és Rimay János egy énekét is, továbbá a kötet végére illesztette egy ismeretlen szerző versét.
Bár az első kiadás példányai elvesztek, a költeményeknek 1803-ig 16 kiadásuk jelent meg. Mivel a versek keletkezési idejéről nincsenek adataink, azokat abban a sorrendben szokás közreadni, ahogyan a nyomtatványok és az 1668-as kéziratos másolat tartalmazza. Kis-Viczay Péter 1713-as latin‒magyar közmondásgyűjteményében minduntalan idézi őket.
A költő életének korai szakaszáról aránylag keveset tudunk
Beniczky a Balassi-hagyományt folytatva istenes, vitézi és moralizáló költeményeket írt, melyek gondolatmenetét nemegyszer Pázmány imádságaiból állítja össze. Tizennégy bűnbánó énekében a szerző a vétkein kesereg: siratja többek közt káromkodásait, másokat csábító szempillantásait és trágár szavait, „kit mondatott vele bor” (Magával való lelki-szám-vetés).
A kötet második része 248 példabeszédet tartalmaz magyarázatukkal együtt. A manierizmus és a barokk túlzásai nélkül, egyenletesen áradó, szépen rímelő, formailag kiérlelt verseiben kora közhelyeit írja meg.
Hogyan is dolgozza fel Beniczky korának kedvelt közmondásait, axiómáit, erkölcsi oktatásait? Mindegyik egy-egy igazság megállapításával kezdődik. Ezt a további hármas sor követi, amely vagy logikusan folytatja a fölvetett igazságot, vagy szabad asszociáció alapján más területről vesz kevésbé hasonló, de képzettársítással kapcsolható példát. Mindenütt a forma uralkodik a tartalmon, s az utolsó sorokban, miként Erdélyi János joggal megjegyzi, a szerző „versekbe nyújtá ki a tömör rövidséget”
A TINTA Könyvkiadó az eredeti, kis alakú művet hasonmás kiadásban jelentette meg.

Itt többet is megtudhat a költőről és a kötetről:
Beniczky Péter: Magyar rithmusok - TINTA blog
 • Szerző
  Beniczky Péter
  Oldalszám
  314
  Kötés típusa
  keménytáblás
  Formátum
  A/6
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Codice articolo
  9786155741166
  Peso
  120 g/pz