Categorie
Top Prodotti
Newsletter
Soluzione di pagamento
Rassegne del prodotto
Certificato
SSL Certificate
Filtro
Megjelenés dátuma
Dettagli Prodotto


Egy kognitív poétikai rímelmélet megalapozása

-20%
Egy kognitív poétikai rímelmélet megalapozása
7,47 
5,97
I punti bonus dopo l'acquisto: 0,06 €
Megjelenés dátuma 
:
2 014

 

 • Szerző
  Simon Gábor
  Sorozatszám
  163
  Oldalszám
  224
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Codice articolo
  9786155219757
  Peso
  378 g/db
 • Sajátos tudományos vállalkozás eredményét tartja kezében az olvasó. A jelen kötet ugyanis egy átfogó kognitív poétikai modellt állít fel a rím működésére nézve. Sajátossága, hogy a jelentésképzés és hangzás kölcsönviszonyára épít, ugyanakkor a rím jelentésképzésben játszott szerepét helyezi előtérbe.

   

  Az Egy kognitív poétikai rímelmélet megalapozása című könyv Bevezetésében a szerző a kutatás elméleti alapvetését követően bemutatja a rímfogalom alakulását a huszadik században. A rím mint szemantikai struktúra című fejezet a rímet pragmatikai, szövegtani és szemantikai szempontból közelíti meg, míg A rím mint szimbolikus struktúra című rész (kognitív) fonológiai, korpusznyelvészeti és stilisztikai vonatkozásban tárgyalja. E részterületek bemutatásával, illetve összekapcsolásával a szerző eljut a rím működésének holisztikus modelljéig. A záró fejezet a felállított rímelméletet összegzi.

   

  A kötet "egyértelműen új és termékeny irányt nyit a rímelésről folyó magyarországi szakmai diskurzusban, nemcsak a nyelvtudomány, hanem az irodalomtudomány vonatkozásában is"– írja Tátrai Szilárd egyetemi adjunktus, a kiadvány lektora. "...eredményei a nemzetközi kognitív poétikai kutatások kontextusában is figyelemre méltónak tűnnek."

   

  Simon Gábor az Eötvös Loránd Tudományegyetem Nyelvtudományi Doktori Iskolájában végzett 2013-ban. Tagja a ELTE DiAGram Funkcionális nyelvészeti műhelyének és Stíluskutató Csoportjának. Jelenleg az Erdős Pál Fiatal Kutatói Ösztöndíj támogatásával egy kognitív poétikai líraelmélet kialakításán dolgozik. A jelen kötet a száz százalékos eredménnyel megvédett doktori disszertációjának átdolgozott változata.