Categorie
Top Prodotti
Newsletter
Soluzione di pagamento
Rassegne del prodotto
Certificato
SSL Certificate
Filtro
Megjelenés dátuma
Dettagli Prodotto


Bevezetés a nyelvi kép stilisztikájába

-20%
Bevezetés a nyelvi kép stilisztikájába
5,02 
4,02
I punti bonus dopo l'acquisto: 0,04 €
Megjelenés dátuma 
:
2 002

 

 • Szerző
  Kemény Gábor
  Sorozatszám
  14
  Oldalszám
  230
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Codice articolo
  9639372382
  Peso
  381 g/db
 • Kemény Gábor monográfiája azoknak a kutatásoknak a főbb eredményeit foglalja össze, amelyeket a szerző, az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos tanácsadója, a Miskolci Egyetem tanszékvezető docense az elmúlt másfél évtizedben a nyelvi kép témakörében folytatott.

   

  A kötet bevezető része a stílus mibenlétén és a stilisztika feladatain töprengve tekinti át ennek a helyét kereső határtudománynak, interdiszciplínának az elméleti alapkérdéseit.

   

  A második rész a nyelvi kép stilisztikájának, szemantikájának és főbb fejezeteit tartalmazza. Többek között arra a kérdésre keres választ, „rendellenes”vagy „szabályszerű”jelenség-e a nyelvben a képszerűség, a nyelvi kép. A zárófejezet Móricz, Babits és Krúdy egy-egy művének példáján mutatja be a nyelvi kép szövegszervező funkcióját.

   

  A könyv néhány szövegelemzéssel, Krúdy, Márai és Vas István műveinek stilisztikai elemzésével zárul. Ezek az elemzések nem csupán a képanyagot, a képi szinten vizsgálják, hanem a műalkotás struktúrájának egészét és a képalkotásnak ebben elfoglalt helyét is.

   

  A kiadó abban a reményben bocsátja közre a monográfiát, hogy azt nemcsak a tudományos kutatók és oktatók forgatják majd haszonnal, hanem diákjaik, a stilisztikát tanuló egyetemi és főiskolai hallgatók is. Ezt szolgálja a kötet végén található, több mint 400 tételből álló bibliográfia és az igen részletes tárgymutató is.

   

  Kemény Gábortól két cikkgyűjtemény is megjelent a TINTA Könyvkiadónál: Nyelvi mozaik (2007) és A nyelvtől a stílusig (2010) címmel.