Categorie
Top Prodotti
Newsletter
Soluzione di pagamento
Rassegne del prodotto
Certificato
SSL Certificate
Filtro
Megjelenés dátuma
Dettagli Prodotto


A lexikográfia Magyarországon

A lexikográfia Magyarországon
5,3
I punti bonus dopo l'acquisto: 0,05 €
Megjelenés dátuma 
:
2 005
Nincs raktáron
Értesítést kérek, ha újra lesz raktáron

 

 • Szerkesztő
  Fóris Ágota, Pálfy Miklós
  Sorozatszám
  35
  Oldalszám
  196
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Codice articolo
  9637094148
  Peso
  330 g/db
 • Az idők folyamán a nyelvek leírásának két jól elkülöníthető része alakult ki. Az egyik a nyelv szabályszerűségeit, azaz nyelvtanát írja le, ezt hagyományosan grammatikának nevezzük. A másik rész a lexikográfia, ez a nyelv szavait leltározza, a szókészlet egyes elemeit különféle - értelmező, etimológiai, kétnyelvű stb. –szótárakban veszi lajstromba. A két rész 𠄺 grammatika és a szókészlet –szorosan összefügg, hiszen a nyelvtani szabályok nagy része a szótárban lévő szavak kapcsolódásának mikéntjét és a szavak mondatba illesztésének módját adja meg.

   

  A magyar nyelvtan leírását, kutatását az elmúlt évszázadokban folyamatosan 𠄾gy-egy korban akár többen is –kiemelkedő módon végezték. Ezzel ellentétben a szókészlet vizsgálata és így a szótárírás is igen gyakran, sajnálatos módon hátérbe szorult. Természetesen a közelmúltban is voltak néhányan, akik igen magas színvonalú tanulmányokban fejtették ki nézetüket és kutatási eredményeiket a szótárírásról. Elég ha Országh Lászlóra, a nagy magyar𠄺ngol szótárak és a hétkötetes értelmező szótár főszerkesztőjére vagy O. Nagy Gáborra, a neves közmondás és szóláskutatóra utalunk. Nem feledkezhetünk el Kiss Lajosról sem, aki egymaga állította össze a földrajzi nevek kétkötetes etimológiai szótárát.

   

  A pécsi doktori iskola vezetője, Szépe György jól érezte néhány évvel ezelőtt, hogy hasznos, hiánypótló, ha a magyar lexikográfusok legjavát meghívja egy-egy előadásra Pécsre, a Janus Pannonius Tudományegyetemre, hogy számoljanak be kutatásaikról, éppen aktuálisan szerkesztett szótárukról. Fóris Ágota és Pálfy Miklós által szerkesztett kötetünk első felében az olvasó az ott elhangzott 7 előadás szerkesztett változatát olvashatja. A kötet második részében a doktori iskola résztvevőinek egy-egy kisebb, kiérlelt cikkét adjuk közre.

   

  A kötet írásai a lexikográfia számos izgalmas oldalát mutatják be. A könyvet ajánljuk mindazoknak, akik a mindennapi szótárhasználaton túl többet szeretnének tudni arról, hogy milyen elvek vezérlik a szótárszerkesztőt aprólékos munkája közben. Ugyanakkor az érdeklődő olvasó a kötet tanulmányai révén bepillantást nyerhet a szótárírás gyakorlati részébe is.

 • A lexikográfia Magyarországon
  Bolletino della Societa di Linguistica Italiana (92. oldal), 2005-06-01, Fábián Zsuzsanna