Categories
Most popular products
Newsletter
Payment solution
Recommended products
Certificate
SSL Certificate
Sort
Megjelenés dátuma
Product Details


A magyar jelmez és fejlődése dióhéjban

-30%
A magyar jelmez és fejlődése dióhéjban
 • A magyar jelmez és fejlődése dióhéjban
 • A magyar jelmez és fejlődése dióhéjban
 • A magyar jelmez és fejlődése dióhéjban
 • A magyar jelmez és fejlődése dióhéjban
7.68 
5.38
Bonus point : 0.05 €
Megjelenés dátuma 
:
2 020

 

Az 1903-ban megjelent könyv reprint kiadása

Nem a ruha teszi az embert, tartja a régi közmondás. Vagy mégis? Ma mikor majdnem minden ember egyforma ruhát hord, furcsa belegondolnunk, hogy évszázadokon, sőt évezredeken keresztül mennyire másképp öltözködtek az emberek, annak ellenére, hogy egy korban éltek. Milyen nagy különbség volt az uralkodó réteg és a pórnép ruházkodása között. Nemes Mihály könyve - amelynek szóhasználata alapján a jelmez szó egyenlő a ruházattal - erre is rádöbbent bennünket.

A kis könyv végigveszi a magyarság öltözködésének történetét attól az időtől, mikor még az ázsiai vad pusztákon nyargalásztak a magyarok, egészen a XX. század elejéig. Őseink viseleteit mutatja be kötet. A könyv nagy fejezetei a következők: A legrégibb időktől a honfoglalásig; Árpád-házi királyok kora; Vegyesházakbeli királyok kora; Török-német világ; A XVIII. és a XIX. századbeli magyar viselet.

A könyv erénye, hogy a 62 fekete-fehér, részletekbe menő vonalas ábra szemléletesen elénk varázsolja a viseleteket.

A korabeli sajtóban így hirdették a könyvet: E szigorúan történelmi alapon álló és eredeti forrásokból merített képekkel illusztrált munka elsősorban képzőművészeinknek, színházainknak és díszítő iparosainknak, másodsorban pedig az érdeklődő nagyközönségnek szolgál útmutatóul, kézikönyvül.

Nemes Mihály könyve méltán klasszikus, nemzedékek lapozgatták és gyönyörködtek benne.

A kis könyv először 1903-ban jelent meg a Tudományos Zsebkönyvtár 147-148. köteteként. Most a Pytheas Könyvmanufaktúra és a TINTA Könyvkiadó közös munkálkodása révén az eredetihez hasonóan puha kötésben kapható reprint kiadásban.

 • Szerző
  Nemes Mihály
  Oldalszám
  104
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  A/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Article No.
  magyarjelmez
  Weight
  100 g/pcs
 • Nemes Mihály (1866-1945) elsősorban illusztrátor volt. A Mintarajziskolában Székely Bertalan tanítványa. Illusztrációk készítése mellett főleg a régi magyar viselet kutatásával foglalkozott. Egyenruhaterveket is készített. Ő tervezte a millenniumi hódoló felvonulás történeti jelmezeit, később a magyar testőrség és koronaőrség, az állami rendőrség díszruháit. Másik kiemelkedő munkája Nagy Gézával közösen A magyar viseletek története c. kiadvány.