Most popular products
Newsletter
Payment solution
Recommended products
Certificate
SSL Certificate
Product Details


A folyton megújuló nyelvészet

-20%
A folyton megújuló nyelvészet
8.21
Discount: 6.56
Bonus point : 0.07 €
Megjelenés dátuma 
:
2 011

 

 • Alcím
  Szépe György nyelvészeti írásaiból tanárok és diákok részére
  Szerkesztő
  Terts István
  Sorozatszám
  126
  Oldalszám
  348
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Article No.
  9789639902862
  Weight
  575 g/db
 • A nyelvtudomány és a társadalom több szinten és sokféle formában kapcsolódik, ezek közül némelyik ismertebb, például az alaptudomány (intézeti kutatás, egyetemi oktatás), vagy a szélesebb közönség előtt folyó ismeretterjesztés és nyelvművelésde némelyik eddig nem kapott elegendő figyelmet. Persze már régóta meghatározta például a szótárszerkesztés, az idegennyelv-oktatás vagy az anyanyelvi nevelés gyakorlatát az az elméletileg megalapozott kép, amelyet e területek szakemberei általában a nyelvről kialakítottak magukban, de csak a XX. század második felére vált a világban és nálunk is intézményes tevékenységgé az "alkalmazott nyelvészet", a nyelvtudomány rendszeres és módszeres alkalmazása a legkülönfélébb társadalmi feladatok megoldására. Konferenciák, szakmai szervezetek, folyóiratok, egyetemi szakok és doktori iskolák szerveződtek a "közvetlenül hasznos nyelvészet"köré.

   

  Szépe György alkotása és szakmai hitvallása ez a megnevezés. Az idén 80 éves pécsi nyelvészprofesszor több mint fél évszázada "motorja"kül- és belföldön egy sor alkalmazott nyelvészeti területnek mint egyetemi előadó, konferenciák és továbbképzések szervezője és előadója, tanulmánykötetek szerkesztője, szerzője, fordítója, folyóirat-szerkesztő. Ez a kötet nagyrészt különböző helyeken megjelent (vagy nyilvánosan nem is publikált), ma már csak nehezen elérhető tanulmányokat, konferenciai hozzászólásokat, továbbképzési előadásokat, könyvelőszókat, interjúkat tartalmaz tőle olyan témákról, mint:

   

  – a strukturális és matematikai módszerek nyelvészeti alkalmazása

   

  – az anyanyelvi nevelés (pl. az óvodában), az iskolai nyelvtan beillesztése egy korszerű közművelődés modelljébe

   

  – az idegennyelv-oktatás (ezen belül a magyar mint idegen nyelv tanítása)

   

  – a tudományszervezés és a felsőoktatás szervezeti és tartalmi kérdései

   

  – a jog, a nyelvpolitika és a társadalmi valóság összefüggései.

   

  Tanároknak és diákoknak, a nyelvvel kapcsolatos legkülönfélébb területeken működő szakembereknek hasznos el- és továbbgondolkodtató olvasmány ez a gyűjteményes kötet.

WebShop System