Categories
Most popular products
Newsletter
Payment solution
Recommended products
Certificate
SSL Certificate
Product Details


Magyar találós kérdések

-20%
Magyar találós kérdések
5.87 
4.7
Bonus point : 0.05 €
Megjelenés dátuma 
:
2 010

 

 • Alcím
  19. századi szövegek antológiája
  Szerkesztő
  Vargha Katalin
  Sorozatszám
  105
  Oldalszám
  252
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Article No.
  9789639902442
  Weight
  464 g/db
 • A Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához 105. kötete az első összegző kiadvány magyar találós kérdésekből, amely nagyszámú hiteles szöveget változatokban, az eredeti forrásokban visszakereshetően közöl. Az antológia több mint 3000 szöveget tartalmaz, amelyek eredetileg 1856 és 1924 között jelentek meg nyomtatásban, az akkoriban kibontakozó népnyelvi és népköltési gyűjtés eredményeként. Forrásai között megtalálhatók a korai nyelvészeti szakfolyóiratok 𠄺 Magyar Nyelvészet (1856�) és a Magyar Nyelvőr (1872–) –mellett olyan klasszikus népköltési gyűjtemények is, mint Arany László Eredeti népmeséi, Kriza János Vadrózsái és a Magyar Népköltési Gyűjtemény (1872�) kötetei.

   

  Ezt a gazdag forrásanyagot dolgozza fel a kötet teljességre törekvően, betűhíven adva közre a teljes magyar nyelvterületről származó, tudományos igénnyel, gyakran nyelvjárásilag is pontosan lejegyzett szövegeket, amelyek együttes közlésével megkezdődhet a magyar találós-kutatás régi adósságainak törlesztése.

   

  A szövegek elrendezése a megszokottól eltérően nem a kérdések kezdőszavai vagy legelső fontos szavai vagy "legelső fontos szavai", és nem is a feleletek ábécérendje vagy tematikus rendszere szerint történt. A szerkezeti-tartalmi csoportosítás áttekinthetővé teszi a magyar szóbeli rejtvények belső rendszerét. Az egymás mellé helyezett változatok azt is megmutatják, hogy egy-egy találó rejtvény mennyire állandó, ugyanakkor mennyiféle változtatást tesz lehetővé. A kötetet kiegészítő mutatók megkönnyítik a keresést a megfejtések, az egyes szövegek származási helye, illetve a gyűjtők, közreadók neve szerint.

   

  Ajánljuk néprajzkutatóknak, nyelvészeknek, egyetemi hallgatóknak. A kötetet haszonnal forgathatják a népköltészet és a rejtvények iránt érdeklődők mellett a népi humor és a 19. századi nyelvjárások kutatói is.

   

  A kötet összeállítója Vargha Katalin, az ELTE BTK Magyar és összehasonlító folklorisztika doktori programjának doktorjelöltje. Már közel öt éve foglalkozik találós kérdésekkel, disszertációját a 19. századi magyar találósokról írja.