Categories
Most popular products
Newsletter
Payment solution
Recommended products
Certificate
SSL Certificate
Sort
Megjelenés dátuma
Product Details


Tanulmányok a mentális lexikonról

Tanulmányok a mentális lexikonról
7.72
Bonus point : 0.08 €
Megjelenés dátuma 
:
2 009
Out of stock
Get notified if re-stocked

 

 • Alcím
  Nyelvelsajátítás - beszédprodukció - beszédpercepció
  Főszerkesztő
  Lengyel Zsolt, Navracsics Judit
  Sorozatszám
  92
  Oldalszám
  456
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Article No.
  9789639902237
  Weight
  724 g/db
 • A Tanulmányok a mentális lexikonról –Studies on the Mental Lexicon című kötet 6 fejezetre oszlik. A 17 magyar és 19 angol nyelvű tanulmány a pszicholingvisztika 𠄾zen belül főleg a mentális lexikon 𠄺ktuális kérdéseivel foglalkozik magyar és nemzetközi kontextusban. A tanulmánykötet célja, hogy megismertesse az érdeklődőket a vezető kelet-közép- és egyes nyugat-európai kutatók legújabb eredményeivel.

   

  Az 1. fejezet a mentális lexikon összetételével, rendeződésével, a tárolási mechanizmusokkal foglalkozik. A tanulmányok a szószintű vizsgálatokat helyezik a középpontba: a szóasszociációs teszteket, a lexikai elérést, a szófelismerést és a tájnyelvi szavak tárolását.

   

  A 2. fejezet tanulmányai a többnyelvű környezetben felnövekvő gyermekek nyelvelsajátításával foglalkoznak. A szerzők rávilágítanak a gyermekkori többnyelvűség előnyeire és az elsajátítás közben felmerülő problémákra.

   

  A 3. fejezet központi témája a sikeres nyelvelsajátítás mind az első, mind pedig a második nyelv vonatkozásában.

   

  A 4. fejezet témája a beszédprodukció fejlődése: annak szerepe a fonológiai elsajátításban, zavarai a spontán beszédben zavaró körülmények között, a szimultán tolmácsolás folyamán.

   

  Az 5. fejezet a beszédpercepcióval foglalkozik. Olvashatunk a diszlexiás gyermekek tanulási nehézségeiről, továbbá arról, miként vezethetnek a beszédértés zavarai tanulási zavarokhoz. A második nyelv vonatkozásában a tanulmányok vizsgálják a szinkrontolmácsolás beszédpercepciót érintő kérdéseit, a magyar anyanyelvű németül és angolul tanuló gyermekek beszédészlelését, a nyelvek fonológiai percepcióját. A fejezet záró tanulmánya a színek kommunikációra tett hatásával foglalkozik.

   

  A 6. fejezet kitekintést nyújt az alkalmazott fonetika, a régi szövegek és a névadási szokások világába, valamint az informatika és a nyelvészet összefonódása által lehetséges szövegnyelvészeti számítógépes elemzéseket mutatja be.

   

  A kötetet ajánljuk nyelvészeknek, pszicholingvistáknak, második nyelvvel foglalkozóknak, egyetemi hallgatóknak és doktoranduszoknak, valamint mindazoknak, akik szeretnék jobban megismerni a mentális lexikon struktúráját és működését.

   

  A Pszicholingvisztikai Nyári Egyetem előadásait tartalmazó kötetek a TINTA Könyvkiadónál:

   

  Tanulmányok a mentális lexikonról (2009)

   

  Nyelv, beszéd, írás (2010)

   

  Lexikai folyamatok egy- és kétnyelvű közegben (2011)

   

  A mentális folyamatok a nyelvi feldolgozásban (2012)

   

  A nyelv – rendszer, használat, alkalmazás (2015)

   

  Első és második nyelv: interdiszciplináris megközelítések (2015).