Categories
Most popular products
Newsletter
Payment solution
Recommended products
Certificate
SSL Certificate
Sort
Megjelenés dátuma
Product Details


Műhelytanulmányok a nyelvművelésről

-20%
Műhelytanulmányok a nyelvművelésről
5.47 
4.38
Bonus point : 0.04 €
Megjelenés dátuma 
:
2 007

 

 • Szerkesztő
  Domonkosi Ágnes, Lanstyák István, Posgay Ildikó
  Sorozatszám
  71
  Oldalszám
  300
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Article No.
  9789637094750
  Weight
  479 g/db
 • Ez a kötet a nyelvművelésről szól, a nyelvművelésről idestova két évtizede folyó vitákhoz kíván új nézőpontokat is kijelölve kapcsolódni. Ám az ilyen témájú kiadványoktól feltűnően különbözik abban, hogy nem valamelyik „tábor”híveinek írásait tartalmazza, hanem olyan szerzők szerepelnek benne, akiket a közvélemény más-más irányzatok képviselőinek tart. Ennek ellenére a kötetben megszólaló szakemberek döntő többsége valójában ugyanahhoz a „tábor”-hoz tartozik: a beszélőknek a nyelvhasználat dolgaiban való segítését, a nyelvi ismeretterjesztést, sőt a nyelvi változásokba való beavatkozást is értelmes és szükséges tevékenységeknek tartók „táborába”. A szerzők többségének szilárd meggyőződése: a nyelvművelésnek éppúgy, mint a nyelvalakítás egyéb válfajainak az igazi ellenségei nem valamely irányzat képviselői, hanem a szakszerűtlenség, a felületesség, a felelőtlenség és az etikátlanság.

   

  Arra, hogy a kötetben megszólaló szakemberek valóban szívügyüknek tartják a nyelvalakítást, bizonyság, hogy több összejövetelt is szerveztek (s továbbiakat is terveznek) a nyelvalakítás fontos kérdéseinek megvitatására. A kötet két ilyen témájú alkalmazott nyelvészeti műhelytalálkozó anyagát tartalmazza. A két találkozón munkacsoportok dolgoztak azon, hogy a legfontosabb kérdésekben közös álláspontot alakítsanak ki, ezt pedig tézisek formájában rögzítsék, és a szakmai nyilvánosság elé tárják. Bár ez a még mindig jelentős felfogásbeli különbségek miatt nem sikerült, a közös beszélgetések, viták, konzultációk, amelyek a találkozók után is folytatódtak az internet segítségével, azt eredményezték, hogy a kötet írásainak többsége nem „beszél el”a többi mellett, hanem érzékenyen reflektál a bennük található, témájába vágó gondolatokra. S ebben különbözik ez a kötet attól a néhánytól is, amelyek szintén helyet adnak ugyan mindkét „tábor”képviselőinek, ám a bennük található írások nem mentek –nem is mehettek –át ehhez hasonló összecsiszolódáson.

   

  A kötetet egyaránt ajánljuk a nyelvművelés odaadó híveinek, elkötelezett bírálóinak és elvszerű elvetőinek, továbbá mindazoknak, akik nyelvi problémáik megoldásához igénylik a szakemberek segítségét, és többet szeretnének tudni a nyelvalakító tevékenység szakmai hátteréről.