Newsletter
Payment solution
Recommended products
Most popular products
Certificate
SSL Certificate
Product Details


Metrikus fonológia és a ritmikai hangsúlyváltozás

-20%
Metrikus fonológia és a ritmikai hangsúlyváltozás
5.16
Discount: 4.12
Bonus point : 0.04 €
Megjelenés dátuma 
:
2 005
Out of stock

 

 • Szerző
  Varga László
  Sorozatszám
  44
  Oldalszám
  136
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Article No.
  9789637094279
  Weight
  229 g/db
 • Ez a könyv az ún. ritmikai hangsúlyváltozás jelenségével foglalkozik az angol és a magyar nyelvben, miközben e jelenségen keresztül bemutatja a metrikus fonológia főbb irányzatait.

   

  Közismert tény, hogy az elszigetelt ejtésben két akcentusú angol szavak vagy kifejezések túlnyomó többsége (ilyen pl. a thirteen &apos13&apos, vagy five o clock &aposöt óra&apos) szószerkezetbe ágyazva sajátosan viselkedik: hol az első, hol a második akcentusát veszíti el, attól függően, hogy a befogadó szószerkezetben utána vagy előtte áll-e akcentus. Ez a ritmikai hangsúlyváltozás jelensége. Az már kevésbé közismert, hogy a jelenséget egy sor más nyelvben is megfigyelték, és hogy, bár korlátozottan a magyarban is előfordul. A ritmikai hangsúlyváltozás vizsgálata összefonódott a metrikus fonológiával és már vagy negyedszázada a fonológiai kutatás egyik fontos területe.

   

  A könyv első része a kérdéskörrel kapcsolatos angol nyelvű munkák legfontosabbjait mutatja be, és ennek során első ízben ad részletes, kritikai áttekintést a metrikus fonológiának erről a vonulatáról magyar nyelven. A második rész a ritmikai hangsúlyváltozás magyar változatait vizsgálja és miután szembesíti őket az első részben ismertetett metrikus fonológiai elméletekkel, a jelenségek eredeti magyarázatát adja.

   

  A könyvet haszonnal forgathatják mindazok, akiket a ritmikai hangsúlyváltozás izgalmas jelensége érdekel, és akik a metrikus fonológia főbb irányzataival és azok kritikájával magyar nyelven kívánnak megismerkedni.

   

  A szerző Varga László, az ELTE Angol Nyelvészeti Tanszékének egyetemi tanára, a szupraszegmentális fonológia ismert kutatója.

WebShop System