Categories
Most popular products
Newsletter
Payment solution
Recommended products
Certificate
SSL Certificate
Sort
Megjelenés dátuma
Product Details


Magyar történelmi pillanatképek

-20%
Magyar történelmi pillanatképek
 • Magyar történelmi pillanatképek
 • Magyar történelmi pillanatképek
 • Magyar történelmi pillanatképek
 • Magyar történelmi pillanatképek
17.72 
14.18
Bonus point : 0.14 €
Megjelenés dátuma 
:
2 022

 

A Magyar történelmi pillanatképek című hasonmás kiadványnak az alapja 1936-ban jelent meg a Budapesti Szent István Cikóriagyár gondozásában. A Cikóriagyár 32 oldalas, nagy méretű – 230 milliméterszer 320 milliméteres –, képek nélküli üres gyűjtőalbumot bocsájtott az érdeklődők rendelkezésére. Ebbe összegyűjtve oldalanként 4, azaz összesen 128 színes kis képet lehetett beragasztani. A kőnyomatos képek mérete 95 mm x 55 mm. A képecskéket – mai szóhasználattal –, matricákat a gyűjtők a cikóriakávé dobozában találták meg.

A reklám mellett nemes, kulturális nevelő szándékú is volt a Magyar történelmi pillanatképek című album. A 128 kép legendákkal együtt a magyar történelem egy-egy kiemelkedő eseményét mutatja be a vérszerződéstől nagybányai Horthy Miklós kormányzóvá választásáig. Mindegyik kép tartalmát 14-15 soros olvasmányos kísérő szöveg mutatja be. Részlet a kiadvány előszavából: „Ebből az albumból kis tájékoztatót és ízelítőt kaphatunk abból a gyönyörű édes-bús könnyel-vérrel teli meséből, ami a mi édes hazánk ezer évének történelmét jelenti. A történelmi legendák bemutatását az indokolja, hogy a fiatalok fogékonyabbak ezekre, mint a társadalmi vagy politikai témák elemzésére.”

Az album képeinek alapját képzeletből készített színes festmények alkotják. Megjelennek a honfoglalás és a kalandozások korának legendái, mint a fehér ló mondája, Lehel kürtje vagy Botond története. Több kép ábrázolja a Szent László mondakörnek az eseményeit, például azt, hogy Szent László vizet fakaszt a sziklából. Láthatjuk, amint Mátyás Királyt megválasztják a Duna jegén. A csaták, szabadságharcok mellett megjelennek a magyar tudomány és művelődés fontos állomásait ábrázoló illusztrációk is. Az egyiken Pázmány Péter látható, amint kihirdeti a nagyszombati egyetem megalapítását. A másik kép Széchenyi István jövedelmének felajánlását ábrázolja, amivel az Akadémia alapítását kezdeményezte.

A Magyar történelmi pillanatképek című gyűjtőalbum napjainkban antikváriumok árverésének ritka darabja. Még a hiányos, nem mind a 128 színes képet tartalmazó albumok is magas leütési árat érnek el. A TINTA Könyvkiadó a Pytheas Könyvmanufaktúrával szorosan együttműködve a mostani reprint kiadványhoz is több, hiányos eredeti gyűjtőalbumot használt fel. A kiadvány ,,A magyar nyomtatott örökség feltárása” program keretében jelent meg.

A reprint kiadványban mind a 128 színes kép – nem kivehető módon – a helyére nyomtatva található. A kötéshez – az eredetivel egyező módon – nemzetiszínű szalag került felhasználásra.

Ajánljuk mindenkinek, aki a magyar történelmet 128 színes képpel szemléltetve, közérthető leírásokban kívánja feleleveníteni vagy másokkal megismertetni.

 

 • Oldalszám
  32
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  A/4
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Article No.
  9789634093466
  Weight
  120 g/pcs