Categories
Most popular products
Newsletter
Payment solution
Recommended products
Certificate
SSL Certificate
Sort
Megjelenés dátuma
Product Details


Szótár, lexikon, enciklopédia

-20%
Szótár, lexikon, enciklopédia
6.38 
5.1
Bonus point : 0.05 €
Megjelenés dátuma 
:
2 015

 

 • Alcím
  Kérdések és feladatok
  Szerkesztő
  Fábián Zsuzsanna, Szöllősy Éva
  Sorozatszám
  172
  Oldalszám
  148
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Article No.
  9789634090090
  Weight
  256 g/db
 • A többi humán tudományághoz hasonlóan az immár több évszázados múltra visszatekintő lexikográfia sem vonhatja ki magát az utóbbi évtizedekben lezajlott tudományos-technológiai forradalom következményeként jelentkező változások hatása alól: alkalmaznia kell az új szótárszerkesztési módokat, forrásként kell használnia az internet által kínált adathalmazokat, elemeznie kell az online szótárakat, fel kell térképeznie az új szótár-felhasználói igényeket és szokásokat, meg kell alkotnia a hiányzó fontos műveket, stb. Mindezek mellett a kialakult hagyományokhoz és kategóriákhoz illeszkedve, továbbá a nemzetközi tudományos eredményekre is figyelemmel lehetőségei szerint hozzá kell járulnia a lexikográfia elméletének alakításához is.

   

  A fentebb leírtak okán és jegyében a Magyar Tudományos Akadémia I. Osztálya mellett működő Szótári Munkabizottság nemcsak ülésein foglalkozott a fentebb felvázolt problémákkal, hanem tanulmánykötet kiadását is aktuálisnak látta. A felkérés nyomán a kezdeményezéshez csatlakozó neves hazai lexikográfusok a szótár, az enciklopédia és a lexikon műfajait elválasztó, illetve összekapcsoló vonások különböző aspektusait számba véve világítottak rá egyfelől a szótár, másfelől pedig az enciklopédia és a lexikon eltérő, illetve közös tulajdonságaira. A megközelítések elsősorban a tipologizálást illetően – olykor jelentősen – különbözőek. Kitűnik a 12 tanulmányból az is, hogy célszerű lenne a – kötet címében is említett – három, egymással rokon vonásokat is mutató műfaj valamilyen szintű felettes terminusának megalkotása és a magyar lexikográfiai szakirodalomban való elterjesztése, sztenderdizálása.

   

  A tanulmányok rövid magyar nyelvű összefoglalói, valamint a szerzőkre vonatkozó alapvető információk a kötet végén találhatók meg.