Categories
Most popular products
Newsletter
Payment solution
Recommended products
Certificate
SSL Certificate
Sort
Megjelenés dátuma
Product Details


A tiszta beszéd

A tiszta beszéd
7.72
Bonus point : 0.08 €
Megjelenés dátuma 
:
2 015
Out of stock
Get notified if re-stocked

 

 • Alcím
  Beszédtechnika. Alapismeretek és szövegértelmezés magyarázatokkal I.
  Szerző
  Wacha Imre
  Sorozatszám
  170
  Oldalszám
  228
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Article No.
  9789634090069
  Weight
  390 g/db
 • A mai magyar emberek többsége – különösen a fiatalok nagy része – gyorsan beszél, olykor még kapkodva is, ráadásul sokszor mormolva, alig-alig mozgó ajakkal mondja ki, csaknem a foga között szűri a szavakat, mondatokat. Az ilyen beszédet nehéz megérteni (füllel meghallani, ésszel felfogni).

   

  Az így szólók számára állította össze Wacha Imre ezt a kétkötetes művet, amelynek a közös "gyűjtőcíme"talán ez lehetne: "Az igényes (nyilvános) beszéd technikája".

   

  A munka első kötetének címe: A tiszta beszéd. Ez az igényes beszéd technikájának alapjait próbálja "lerakni"olyan gyakorlatok segítségével, amelyeket otthon is könnyen elvégezhet az, aki nem (súlyos) beszédhibás, csak éppen sok hallgatója szerint pongyola, nehezen érthető a beszéde, és aki kisebb-nagyobb nyilvánosság előtt is meg akar szólalni. A szerző könyvével segítséget nyújt a helyes beszédlégzés és hangképzés technikájának gyakorlásához, leírja az egyes beszédhangok képzésmódját, megmagyaráz olyan alapfogalmakat, hogy mi a hangsúly és a hangsúlyozás, mi a hanglejtés, a helyes beszédritmus, és mi ezeknek a "hangzó eszközöknek"a funkciója a beszédcselekvés során. Szól a kiejtési babonákról és álszabályokról is.

   

  A második kötet címe: Az értelmes beszéd. Különböző műfajú szövegek elemzésével mutatja be, miként kell egy-egy szöveg értő-értető megszólaltatására, elmondá­sára felkészülni. Elöljáróban szól a beszélőnek a megszólaltatásra szánt szöveghez való viszonyáról, a kommunikációs helyzetekről, a szövegelemzés módszeréről, a kommunikáció feltételeiről és meghatározóiról stb. A kötet nagyobb részét azonban különböző műfajú szö­vegek retorikai, szövegszerkezeti, nyelvi elemzése teszi ki. 40 szerző 45 szövegének (köztük rádióhíreknek is) tartalmi, szerkezeti, máskor nyelvi elemzésével, olykor rejtett utalásaiknak és rejtett "háttérviláguknak"a felvillantásával vezeti rá az olvasót: miként kell az adott (műfajú, tartalmú) szöveget értve és értőn, értetően megszólaltatni.

   

  A két kötetet haszonnal forgathatják tanárok – különösen magyartanárok – , középiskolás diákok és nyilvános pályára készülők.