Categories
Most popular products
Newsletter
Payment solution
Recommended products
Certificate
SSL Certificate
Sort
Megjelenés dátuma
Product Details


Sokszínű nyelvészet – nyelvi sokszínűség a 21. század elején

Sokszínű nyelvészet – nyelvi sokszínűség a 21. század elején
7.43
Bonus point : 0.07 €
Megjelenés dátuma 
:
2 014
Out of stock
Get notified if re-stocked

 

 • Alcím
  Írások Kolláth Anna tiszteletére
  Szerkesztő
  Gróf Annamária, N. Császi Ildikó, Szoták Szilvia
  Sorozatszám
  165
  Oldalszám
  444
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Article No.
  9786155219924
  Weight
  720 g/db
 • A Sokszínű nyelvészet – nyelvi sokszínűség a 21. század elején című tanulmány­kötet Kolláth Anna tanszékvezető egyetemi tanár 60. születésnapjára készült. A tíz országból összesen 56 szerző írását tartalmazó kötetben magyar, szlovén és német nyelvű tanulmányokat olvashatnak, amelyek többségében nyelvészeti tárgyúak, de egyik-másik érinti a történet-, az irodalomtudomány és a zenetörténet témakörét is. Egy megközelítési módban többnyire egységesek: témájuk az egyszerre nyolc országban fejlődő Kárpát-medencei magyar nyelv a 21. század elején. Ezek többsége érinti a Kolláth Anna által művelt tudományterületeket, mint nyelvpolitika, szociolingvisztika, kontaktológia és dialektológia.

   

  Dr. Kolláth Anna a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének nyelvésze, rendkívüli egyetemi tanár, tanszékvezető. Elsősorban leíró magyar nyelvtant és nyelvművelést oktat. 1993-ig főképp dialektológiával foglalkozott (a nyelvjárás és a nyelvi tudat összefüggései), azóta fő kutatási területe a magyar– szlovén kétnyelvűség (a kétnyelvű Muravidék magyar nyelvének és nyelvhasználatának szocio- és pszicholingvisztikai aspektusai, különös tekintettel a kisebbségi anyanyelv kontaktusváltozataira). Publikációi érintik a nyelvi tervezés, a nyelvművelés-nyelvalakítás és a kétnyelvű oktatás kérdésköreit is. Tagja a Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózatnak, az Imre Samu Nyelvi Intézetnek és az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottságnak. 2010-től maribori koordinátora volt a ELDIA (European Language Deversity for All) nemzetközi kutatási projektnek.

   

  "Szakmai igényessége és lelkiismeretessége a záloga annak, hogy mindennapi oktató-nevelő munkájával hallgatóit áldozatvállalásra, a szűkebb és a tágabb haza szeretetére és a kisebbségi létért is felelősséget érző értelmiségiekké formálja."(Bokor József)

   

  "Kolláth Anna azon kollégáim közé tartozik, akivel mindig öröm találkozni, akiről szívesen szólok, és akiről csak őszintén szabad beszélni. Mert ő mindig őszinte. Ezt a nagyszerű tulajdonságát szülőföldjéről hozta. Arról a vidékről, ahol dolgos, egyszerű emberek élnek. Kolláth Anna sohasem felejtette el, hogy honnan érkezett. Éppen ezért jó vele találkozni, hiszen mindig, mindenkihez van kedves szava és mondanivalója."(Gadányi Károly)