Categories
Most popular products
Newsletter
Payment solution
Recommended products
Certificate
SSL Certificate
Sort
Megjelenés dátuma
Product Details


Érsekújvári kódex (1529-1531)

Érsekújvári kódex (1529-1531)
25.06
Bonus point : 0.25 €
Megjelenés dátuma 
:
2 013
Out of stock
Get notified if re-stocked

 

 • Alcím
  DVD-melléklettel
  Szerkesztő
  Haader Lea
  Oldalszám
  1 234
  Kötés típusa
  keménytáblás
  Formátum
  A/4
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Article No.
  9786155219238
  Weight
  3.08 kg/db
 • Az 1529 és 1531 között íródott terjedelmes kéziratot a Nyulak szigeti domonkos kolostorban készítették. Összeállítója és legnagyobb részének másolója Sövényházi Márta soror.

   

  A török elől menekülésre készülő apácák számára egyetlen kötetbe gyűjtöttek össze egész könyvtárnyi olvasnivalót, olyat, amely közösségi felolvasásra és magánáhítatra egyaránt alkalmas volt. Helyet kaptak benne nagyböjttel kezdődően az egyházi év nagy ünnepei (legnagyobb súllyal Krisztus szenvedése és a húsvéti ünnepkör), valamint egyes szentek legendái. Közülük Sziénai Szent Katalin élete és Alexandriai Szent Katalin több ezer soros verses legendája irodalmi igényű olvasmányok. A kódex tanító szövegei az üdvösséges életre és a békés kolostori együttélésre oktatnak. A passió- és halálszövegeket Sövényházi Márta miniatúrákkal is illusztrálta, amire nyelvemlékeink körében nincs más példa.

   

  Kiadványunk a kódex hasonmását és filológiai jegyzetekkel ellátott betűhív átiratát adja, valamint újdonságként – először a Régi Magyar Kódexek sorozatának történetében – DVD-n mellékeli a kézirat digitalizált változatát is. A bevezető tanulmány – a kódex külső leírásán kívül – megismerteti az olvasót a kézirat történetével, tartalmával, számba veszi a szövegek párhuzamait és latin forrásait. Bemutatja továbbá a kódex öt másolójának írását, hangjelölését és helyesírását.

   

  A kiadást az MTA Nyelvtudományi Intézetének Nyelvtörténeti Osztályán készítették elő az MTA–OSZK Res Libraria Hungariae/Fragmenta Codicum Kutatócsoport tagjainak közreműködésével.