Categories
Most popular products
Newsletter
Payment solution
Recommended products
Certificate
SSL Certificate
Sort
Megjelenés dátuma
Product Details


A nyelvleírás lehetőségei és határai

A nyelvleírás lehetőségei és határai
6.07
Bonus point : 0.06 €
Megjelenés dátuma 
:
2 003
Out of stock
Get notified if re-stocked

 

 • Szerző
  Gecső Tamás
  Sorozatszám
  19
  Oldalszám
  224
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Gyártó 
  TINTA Könyvkiadó
  Article No.
  9639372609
  Weight
  390 g/db
 • A Tinta Könyvkiadó a Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat XIX. köteteként Gecső Tamásnak A nyelvleírás lehetőségei és határai című munkáját adja közre. A monográfia címe a modern nyelvtudomány elméleti-módszertani alapvetésének fő kérdésére utal: a természetes nyelv adekvát leírása a társadalomtudományok vagy a természettudományok szférájába sorolható-e? A szerző amellett érvel, hogy a nyelvnek a langue értelmében való tudományos igényű és értékű leírása csak a természettudományok eszközeivel, módszereivel lehetséges.

   

  A mű második része a mai magyar nyelv leírásának néhány problémáját tárgyalja, így – többek között – a kvantorok, a topik, a kontrasztív topik, a fókusz és a tárgyas ragozás, valamint a kérdőszó és a hatókör összefüggéseiről olvashatunk elemzéseket. A szerző kísérletet tesz arra, hogy megvilágítsa a hová? és a honnan? reláció különbségének pszicholingvisztikai természetét.

   

  A harmadik részben a kontrasztivitás és a jelentésintegráció témakörében olvashatunk tanulmányokat.

   

  A Függelék, a nyelvészet, a műelemzés és a szövegkritika összefüggéseit mutatja beennek a résznek a társszerzője Glaser Judit. Itt olvasható először teljes terjedelmében Tamkó Sirató Károlynak a Dimenzionista Albuma, amely nélkülözhetetlen kordokumentuma a 20. század 30-as évei párizsi művészvilágának.

   

  A monográfiát ajánljuk nyelvészeknek, irodalommal foglalkozóknak egyaránt, mindazoknak, akik érdeklődnek a modern nyelvtudomány legújabb kutatásai iránt.