Categorii
Newsletter
Plată cu cardul
Ofertă de produse
TOP produse
Detalii produs


Új szavak I.

-20%
Új szavak I.
21 RON
Promoție: 17 RON
Punct bonus: 0 RON
Megjelenés dátuma 
:
2 007
Stoc epuizat

 

 • Alcím
  Nyelvünk 1250 új szava értelmezésekkel és példamondatokkal
  Szerző
  Minya Károly
  Sorozatszám
  3
  Oldalszám
  180
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  A/5
  Numar articol
  9789637094743
  Masa
  210 g/db
 • Minden nyelv, így anyanyelvünk is szüntelenül változik. A nyelv változása a szókincs mozgásán mérhető le legkönnyebben: szavak avulnak el, új szavak születnek és a régiek új jelentést nyerhetnek.

   

  Az Új szavak 1250 olyan szót tartalmaz szótárszerűen feldolgozva, amelyek legtöbbje az elmúlt évtizedekben került be nyelvünkbe. Ajánljuk Önnek is: ha szeret kalandozni a szavak birodalmábanha gyakran találkozik új szavakkal, de nem tudja pontosan, mit is jelentenekha sajátos nézőpontból kívánja áttekinteni elmúlt évtizedünk történelmét.

   

  A szócikkekben a címszó mellett szerepel a szófaja, a létrejöttének módja és a stílusminősítése. Az idegen szavak esetében az eredetet, illetve a pontos kiejtést is megadja a szótár.

   

  A szótár erénye, hogy az egyes új szavaknak nemcsak a jelentését tartalmazza, hanem a használatukat számítógépes szövegkorpuszból idézett példamondattal világítja meg.

   

  Az új szavak elsősorban összetételek, képzett szavak és tükörszók. Eredet és nyelv szerint a legnagyobb az angol szavak csoportja, de néhány német, olasz, orosz, spanyol és japán eredetű szóval is megismerkedhet az olvasó. Az új szavak jelentős része végső soron a görög-latin nyelvekben gyökerezik.

   

  Az Új szavak egy induló sorozat első kötete, a tervek szerint két-, háromévente rendszeresen követni fogja egy-egy újabb gyűjtés közreadása.

   

  Minya Károly a Nyíregyházi Főiskola tanára, neves szókincskutató. Eddigi kutatásait a Mai magyar nyelvújítás és a Rendszerváltás –normaváltás című monográfiáiban foglalta össze.

   

  A kötet szerves folytatása az Új szavak II. – Nyelvünk 800 új szava értelme­zésekkel és példamondatokkal című kiadvány. A szerző további monográfiája a TINTA Könyvkiadónál: Változó szókincsünk.

Creare magazin online