Új jelszó kérése
Kínálatunk
ÚJDONSÁGOK
Hírlevél
Termékajánló
Fizetési megoldás
Látogató számláló
0
0
4
2
8
8
6
Naptár
2018. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
Termék részletek


A lexikográfia Magyarországon

-20%
Raktárkészlet: NINCS
A lexikográfia Magyarországon
2 100 Ft
Akció: 1 680 Ft1680
Megjelenés dátuma 
:
2005
Elfogyott

 

 • Szerkesztő
  Fóris Ágota, Pálfy Miklós
  Sorozatszám
  35
  Oldalszám
  196
  Kötés típusa
  puhafedeles
  Formátum
  B/5
  Raktárkészlet
  NINCS
  ISBN
  9637094148
  Tömeg
  330 g/db
 • Az idők folyamán a nyelvek leírásának két jól elkülöníthető része alakult ki. Az egyik a nyelv szabályszerűségeit, azaz nyelvtanát írja le, ezt hagyományosan grammatikának nevezzük. A másik rész a lexikográfia, ez a nyelv szavait leltározza, a szókészlet egyes elemeit különféle - értelmező, etimológiai, kétnyelvű stb. –szótárakban veszi lajstromba. A két rész 𠄺 grammatika és a szókészlet –szorosan összefügg, hiszen a nyelvtani szabályok nagy része a szótárban lévő szavak kapcsolódásának mikéntjét és a szavak mondatba illesztésének módját adja meg.

   

  A magyar nyelvtan leírását, kutatását az elmúlt évszázadokban folyamatosan 𠄾gy-egy korban akár többen is –kiemelkedő módon végezték. Ezzel ellentétben a szókészlet vizsgálata és így a szótárírás is igen gyakran, sajnálatos módon hátérbe szorult. Természetesen a közelmúltban is voltak néhányan, akik igen magas színvonalú tanulmányokban fejtették ki nézetüket és kutatási eredményeiket a szótárírásról. Elég ha Országh Lászlóra, a nagy magyar𠄺ngol szótárak és a hétkötetes értelmező szótár főszerkesztőjére vagy O. Nagy Gáborra, a neves közmondás és szóláskutatóra utalunk. Nem feledkezhetünk el Kiss Lajosról sem, aki egymaga állította össze a földrajzi nevek kétkötetes etimológiai szótárát.

   

  A pécsi doktori iskola vezetője, Szépe György jól érezte néhány évvel ezelőtt, hogy hasznos, hiánypótló, ha a magyar lexikográfusok legjavát meghívja egy-egy előadásra Pécsre, a Janus Pannonius Tudományegyetemre, hogy számoljanak be kutatásaikról, éppen aktuálisan szerkesztett szótárukról. Fóris Ágota és Pálfy Miklós által szerkesztett kötetünk első felében az olvasó az ott elhangzott 7 előadás szerkesztett változatát olvashatja. A kötet második részében a doktori iskola résztvevőinek egy-egy kisebb, kiérlelt cikkét adjuk közre.

   

  A kötet írásai a lexikográfia számos izgalmas oldalát mutatják be. A könyvet ajánljuk mindazoknak, akik a mindennapi szótárhasználaton túl többet szeretnének tudni arról, hogy milyen elvek vezérlik a szótárszerkesztőt aprólékos munkája közben. Ugyanakkor az érdeklődő olvasó a kötet tanulmányai révén bepillantást nyerhet a szótárírás gyakorlati részébe is.

Webáruház készítés